×

Felmeddelande

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /var/www/prod/framtidens-samhallsbyggare/includes/file.phar.inc).

Storslagen avslutning när traineerna presenterade sitt casearbete

Storslagen avslutning när traineerna presenterade sitt casearbete

Under torsdagen den 22 oktober 2020 presenterade traineerna i Framtidens Samhällsbyggare 6 sitt casearbete om Skeppsbron under det avslutande Idéseminariet. I och med rådande omständigheter fanns en mindre skara om 50 personer på plats fysiskt i lokalen på Folkets Hus, men en desto större skara såg Idéseminariet via länk med hjälp av ett kamerateam på plats. Att livesända Idéseminariet har möjliggjort att nå ut till än fler personer i branschen och presentationen har i detta nu över 900 visningar. Se filmen här via Youtube →

"Lös knuten Skeppsbron!" var uppdraget traineerna fick presenterat för sig från beställaren Älvstranden Utveckling under hösten 2019. Under torsdagens Idéseminarium presenterade traineerna casearbetet utifrån målet att "Vi ska inspirera aktörerna i samhällsbyggnadsbranschen till ett hållbart och genomförbart stadsbyggande" och tre frågeställningar: Varför har Skeppsbron inte byggts? Vad är vägen framåt för Skeppsbron? Och Hur vill vi att framtidens samhällsbyggande ska vara? Utifrån dessa frågeställningar beskrev traineerna på ett mycket konkret och pedagogiskt sätt bakgrunden och problematiken kring projektet Skeppsbron, som visat sig handla om så mycket mer än bara Skeppsbron. 

– Det har handlat om att lyfta fram en ny spelplan, med förutsättningar som gör att dessa knutar undviks i framtiden. Att vi i framtiden inte ska hamna i en sådan situation som vi befinner oss i just idag.

Så avslutar traineerna presentationen, och frågan om hur de vill att framtidens samhällsbyggande ska vara. Med efterföljande filmvisning av området Skeppsbron till musiken av Carola Häggkvist "Säg mig var du står" blev det inget annat än ett praktfullt avslut på casearbetet såväl som traineeprogrammet. 

Nu kan du läsa om hur de gjorde genom att ladda ner deras Caserapport

FS6

Traineernas sista vecka av Framtidens Samhällsbyggare 6

Traineernas sista vecka av Framtidens Samhällsbyggare 6

Traineerna i Framtidens Samhällsbyggare programomgång 6 är inne på sin sista vecka av programmet. De har nu varit en del av Framtidens Samhällsbyggare i 14 månader. 14 månader av nya bekantskaper, fyra nya arbetsplatser, gemensamma utvecklingsdagar och ett casearbete  "Skeppsbron: Är det dyrt, billigt eller mittemellan?" med Älvstranden Utveckling som beställare.

Det senaste halvåret har varit annorlunda, där en pandemi har påverkat såväl breddningsplatser som gruppens sätt att ses och arbeta på. Trots det har traineerna arbetat på, förändrat arbetssätt, organiserat traineegruppen och anpassat sig efter förutsättningarna. Och resultatet? Det presenteras på torsdag den 22 oktober kl 13.30, då traineerna kommer presentera sin bild av Skeppsbron, med fokus på ett genomförbart stadsbyggande. De vill inspirera aktörer i samhällsbyggnadsbranschen och belysa nya perspektiv på stadsutveckling. En sak är säker, det kommer bli en presentation utöver det vanliga, det är det unika med Framtidens Samhällsbyggares avslutande Idéseminarium. 

I enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer kommer idéseminariet att genomföras med en mindre utvald publik med tillägget att presentationen live-sänds, för att nå ut till alla intresserade. 
För mer information, se CMB:s hemsida. Se livesändningen via Youtube 

Bilden visar traineegruppen under deras studieresa till Hamburg i februari. 

FS6

Ständigt föränderlig process

Ständigt föränderlig process

Det finns så mycket jag skulle kunna skriva om i det här läget, såhär 12 månader in i programmet. Jag skulle kunna reflektera om min egen personliga utveckling, om gruppens utveckling, redogöra för hur rådande läge med Covid-19 har påverkat oss som grupp. Jag skulle också kunna skriva om vårt casearbete med Skeppsbron. Nu börjar vi verkligen närma oss slutspurten i casearbetet och därmed också slutet på hela traineeprogrammet. Idag är det 55 dagar kvar tills vi har vår slutpresentation som avslutar hela programtiden. En skälvande tanke, så nära målet men samtidigt så mycket kvar att göra, så mycket mer vi vill hinna. Blandade känslor inför att snart kunna lägga traineetiden bakom sig samtidigt som det är en tid som aldrig kommer igen.

Att vara med i traineeprogrammet Framtidens Samhällsbyggare är likställande med en ständigt föränderlig process. Det är nya upplevelser hela tiden, nya lärdomar, nya utmaningar, nya arbetsplatser och nya ansikten. Ständigt genereras nya intryck men också en ökad förståelse på många plan. Genom programmet får vi en bredare förståelse om samhällsbranschen och inte minst en ökad förståelse om oss själva som personer. Det är såklart tröttsamt att befinna sig i denna föränderlighet men mestadels är det bara kul och berikande. Såhär mitt uppe i processen tror jag det är svårt att ta till sig och förstå vidden av allt vi har gått igenom och allt som vi har lärt oss hitintills. Vi behöver nog landa lite när väl programmet är slut, få möjlighet att smälta och begrunda.

Som sagt, 12 av 14 månader har gått. I måndags var det dags för vår tredje och sista breddningsperiod, den fjärde nya arbetsplatsen på ett år! Min sista breddning spenderar jag på ett av AF-gruppen Göteborgs byggen ute i Högsbo där man bygger ett äldreboende, gym och en mindre livsmedelsbutik. Än så länge är det väldigt spännande. För mig som jobbar som planarkitekt på stadsbyggnadskontoret är det en helt annan del av branschen. Att vara ute på bygge nu är en erfarenhet jag kanske aldrig kommer få tillfälle till igen, om jag inte byter riktning inom branschen. Jag känner redan att den här breddningen kommer att ge mig en ökad förståelse för utförarentreprenörernas synvinkel. När jag lämnar bygget i oktober kommer det troligtvis vara med nya kunskaper för deras arbetsgång och process och jag kommer därtill ta med mig nya termer, förkortningar och inte minst ett utökat kontaktnät.

Nu ska jag se till att njuta och gör det allra bästa av de sista 55 dagarna!

 

 

Elisabeth Skogelind Stadsbyggnadskontoret, Göteborgs stad
På bilden är vi mitt uppe i veckans casearbete!
FS6

Ledning och resultat

Ledning och resultat

Det är fredag, första veckan tillbaka efter semestern.

Det har varit en intensiv vecka där stort fokus legat på hemmaplan med uppföljning och återkoppling av arbetena som varit igång under semestern i projektet men också förberedelser för de arbeten och avslut som sker under de närmsta veckorna. Samtidigt så går traineegänget in i en fas av återigen förändrad tillvaro med breddning och ett samtidigt högt produktionstempo i caset.

 

Vi backar bandet och tar oss tillbaka till breddningsperiod två, en period som jag skulle spendera hos trafikkontoret. Dessvärre blev det inget med detta och jag gjorde istället min breddning internt i mitt projekt på Peab. Jag fick där både gå med entreprenadingenjörerna på blocket samt hänga med gänget som arbetar med kontraktsadministration och förändringshantering. Det var roligt att få göra saker som jag kände mig mer bekant med även om jag till viss del kunde sakna tempot och de framsteg som syns ute i produktion. Det är otroligt häftigt att stanna upp, reflektera och se hur alla olika roller i projektet samverkar och hur vi arbetar med olika saker men ändå gemensamt når resultat. Extra intressant tycker jag att det är utifrån ett ledningsperspektiv, då det gäller att göra rätt strategiskt för att maskineriet ska ånga på. Här drar jag också paralleller till hur vi i traineegänget organiserar oss och hur vi förändrar vår organisation för att skapa våra egna bästa förutsättningar för att nå resultat. Just en sådan förändring kom en dryg månad innan semestern, där vi började arbeta med en ledningsgrupp som leder och driver processen framåt, det finns olika funktioner för att stödja ledningsgruppen och vi har sedan hela gänget som besitter olika spetskompetenser. Organisationen i sig är inget revolutionerande, men det är väldigt intressant att reflektera kring vikten av ledning, både visionärt och interpersonellt, för att få en grupp att producera. Det ska bli särskilt intressant att få fortsätta reflektera och praktiskt få vara en del av detta, nu när semestern är över och vi snart skall leverera vårt resultat.

 

Det är en spännande tid som ligger framför oss och mig själv. Jag har haft mycket att göra i projektet Olskroken där vi närmar oss besiktningar. Traineegänget skall under tre intensiva dagar arbeta med förankringen av organisationen och aktiviteterna fram till slutseminariet. Samtidigt som detta har vi fortfarande en pandemi att förhålla oss till, vilket är oerhört utmanande men samtidigt stärkande. Så länge vi har ett klimat med hög tolerans, tillit och roligt med varandra, är ingenting omöjligt. Det är nyckeln till att vårt team når våra resultat.

 

Snart väntar ytterligare en breddningsperiod, där jag ska till Partille Kommun. Jag ser väldigt mycket fram emot att få komma till Partille och få många nya insikter och lärdomar.

 

 

M. Lilja

Peab Anläggning

 

 

*bilden är från gjutningen av vår första överbyggnad på Olskroksbron

Mattis Lilja
FS6

RÖD TRÅD

RÖD TRÅD

Jag heter Najla Arpe, är arbetsledare på Peab Anläggning och den här veckans bloggare. I maj 2019 tog jag examen som anläggningsingenjör väg- och vatten och har sedan tidigare en fil kand som organisations- och personalutvecklare med inriktning psykologi.

Det jag uppskattar mest med mitt yrke är att den ena dagen på en byggarbetsplats aldrig är den andra lik och ständigt bjuder på utmaningar att lösa.

 

Över halva tiden har gått av programmet och pandemins plötsliga framfart har kastat om våra förutsättningar på ett sätt som vi aldrig kunnat ana för bara ett par månader sedan. Vi har fått tänka i nya banor och vara kreativa i att driva gruppens arbete framåt trots sociala restriktioner. Det gäller även på våra arbets- och breddningsplatser.

Nu är jag i slutfasen av min breddningsperiod hos Västfastigheter, som bland annat ansvarar för byggnationer av regionens vårdmiljöer. Projektet som jag får följa är tillbyggnaden för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. De nya lokalerna ska kunna möta framtida krav på avancerad vård.

 

Under programmets gång så har vi rört oss, och ibland brottats, med vissa begrepp, som komplexitet, kommunikation, vision, hållbarhet, slutprodukt - för att nämna några. Komplexitet har med all rätt en särställning. Byggbranschen består av en mängd relationer, med flera delar som till slut skapar en helhet och en slutprodukt. Många aktörer rör sig på samma spelplan och agerar utifrån ett nät av lagar och bestämmelser. För mig, som arbetar inom den privata sektorn, har breddningsperioder hos offentliga verksamheter som Västfastigheter och Trafikkontoret givit insikter i hur delar samverkar.

 

På tal om komplexitet; ord och begrepp som vår grupp rör sig med är inte alltid entydiga. Faktorer som ålder, erfarenhet och social bakgrund påverkar hur vi använder och uppfattar dem. Eftersom vi är en brokig skara, både branschmässigt och som personer, har det varit en spännande utmaning att skapa samsyn i våra formuleringar och meningsskapande.

Gruppens och den personliga utvecklingen har gått som en röd tråd genom programmet. Vi traineer är inte ensamma i den processen. Vid vår sida har vi våra duktiga processledare på GR och CMB, personer på breddningsplatser och företag som vi verkar i. Vi omges av kunniga och engagerade människor som delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter. Människor omkring oss som ständigt fyller på vår verktygslåda med nya verktyg, insikter och perspektiv.

Trainee Framtidens Samhällsbyggare

Peab Anläggning AB

Najla Arpe
FS6

Över tusen ansökningar till Framtidens Samhällsbyggare 7

Över tusen ansökningar till Framtidens Samhällsbyggare 7

I mars stängde ansökan till programomgång 7 i Framtidens Samhällsbyggare. Jämfört med tidigare år blev det högre tryck på de utannonserade tjänsterna. Under mars kom över tusen ansökningar in till Framtidens Samhällsbyggare. Vilket är ett tecken på att samhällsbyggnadsbranschen är fortsatt attraktiv för unga påväg ut i arbetslivet.

- Det märks att Framtidens Samhällsbyggare har etablerats, framförallt regionalt där många företag, organisationer och studenter har bra koll på traineeprogrammet. Detta år har vi försökt marknadsföra programmet ännu mer nationellt för att nå ut till studenter på fler högskolor och universitet i landet. Några av våra nuvarande traineer tog dessutom själva initiativet att resa till Lund och marknadsföra programmet där! Säger Helene Stensson, projektledare för Framtidens Samhällsbyggare.

Deltagande företag och organisationer är Akademiska Hus, Bengt Dahlgren, Castellum, Egnahemsbolaget, Flodéns, Framtiden Byggutveckling, Göteborgs Stad Kretslopp och Vatten, Göteborgs Stad Trafikkontoret, Mölndals Stad och Peab Anläggning.

Framtidens Samhällsbyggare 7 drar igång i september.

FS6

Digital trainee...?

Digital trainee...?

Hej,

Så har det blivit min tur att skriva på denna ärofyllda blogg! Jag heter Sofia Norman och arbetar som arbetsledare på AF Bygg Göteborg. För tillfället är jag på breddning på Stadsbyggnadskontoret i Partille kommun. I detta blogginlägg kommer jag berätta om (några av) mina upplevelser och lärdomar som trainee. 

Våren 2020 blev inte som någon hade tänkt sig, händelseförloppet sedan COVID-19 blev känt har för mig låtit som ett avsnitt av p3 Dystopia. Förvisso ett spännande poddavsnitt, men inte på riktigt. Men så blev pandemin verklighet; och med omställningen kom en känsla av osäkerhet. En osäkerhet inför framtiden och vilken roll jag själv har i allt som händer, vilket har fått mig att inse betydelsen av en fast anställning och av kollegor som stöttar. Kollegor på hemarbetsplatsen, traineekollegor, processledare och kollegor på breddningsplatsen.

Beskedet om att jobba hemifrån kom kvällen före första dagen i Partille. Min nystrukna skjorta blev hängande på sin galge, jag satt vid mitt egna köksbord och  fick hälsa på en mängd nya människor via kameran. Särskilt nervös var jag inte, jag hade träffat tre av dem veckan innan och fått ett väldigt positivt intryck. Jag är ny på jobbet i Partille men känner mig delaktig tack vare några framgångsfaktorer:

  • Mötets moderator presenterar mig som är ny
  • Kameran är på i så lång utsträckning det går
  • Digital eftermiddagsfika

Egentligen ganska självklart? Grunden för det hela är, tror jag, en sund kultur på arbetsplatsen vilket ger en öppen och tillmötesgående attityd. Oavsett om mötet sker digitalt eller inte. 

Under mina tre första veckor i Partille har jag fått en större förståelse för detaljplaneprocessen, där det mest påtalande är att demokrati måste få ta tid. Det är med tid vi betalar för vårt demokratiska samhälle, och därför kan stadsbyggnadsprocessen uppfattas som långsam. För mig som arbetar för en privat aktör är det väldigt intressant att se myndighetsutövandet och hur olika ärenden hanteras med politikens inspel. Vad som mött mig i Partille är en vilja att göra gott för de som bor i kommunen, och den välviljan vill jag verkligen ta lärdom av.

Det är mycket att ta lärdom av under tiden som trainee - många reflektioner, möten, samtal, kunskaper jag vill minnas och få användning för. De styrkor jag utvecklar hos mig själv vill jag kunna applicera i mitt framtida arbete. Hur, är då den stora frågan? Det har jag några månader till på mig att fundera kring, men som min mentor sa är det i grunden att vara medveten om vad jag gör, och varför jag gör det. Då kommer resten ofta av sig själv.

Hoppas du fann nöje i att läsa mina reflektioner,

P.S bilden är tagen i Hamburg och har säkert dykt upp i tidigare blogginlägg, men den är för härlig för att inte delas igen! 

 

Vänliga hälsningar

Sofia Norman

Trainee, AF Bygg Göteborg

Sofia Norman
FS6

Utmaning = Utveckling

Utmaning = Utveckling

Hej!

Den här veckan är det jag, Sebastian Ömar Törnqvist, hemmahörande på Partille Kommun som har fått äran att blogga. Något som jag annars inte är särskilt van vid. Men det är varken första eller sista gången under Traineeprogrammet jag gör något som jag inte är van vid, för under programmets gång presenteras man ständigt för nya utmaningar. Testa att tillsammans med 13 andra personer driva ett komplext casearbete, göra en studieresa utomlands med tidigare nämnda personer samt vara ny på jobbet fyra gånger. Allt på 14 månader! Till vår hjälp har vi kompetenta processledare från GR som ömsom leder ömsom pushar oss igenom vår grupputveckling, engagerade handledare på både hem- och breddningsföretag samt kloka mentorer och kontaktpersoner. Kombinationen av rejäla utmaningar och professionell stöttning skapar en extremt näringsrik grogrund för personlig utveckling, något som fick mig att söka just detta program. Alla erfarenheter från programmet kommer vi sedan plocka med tillbaka till våra hemföretag och vidare i livet.

Jag är anställd som Mark- och Exploateringsingenjör på Partille kommun vilket innebär att jag tillsammans med mina kollegor representerar kommunen som markägare i olika frågor. Främst är det förvärv/försäljning/förvaltning och reglering av mark, juridiska genomförandefrågor i detaljplan och olika avtal. Men rollen är bred och kommunen liten vilket innebär att de faktiska arbetsuppgifterna sträcker sig långt utanför min korta beskrivning. Att arbeta i en liten kommun som Partille ger mig möjligheten att förstå kommunens organisation, hur de olika avdelningarna, enheterna, förvaltningarna och politiken hänger ihop. Allt som krävs är att bokstavligt talat sticka ut huvudet i korridoren, eller i värsta fall gå tiotalet meter för att få kontakt med till exempel bygglovshandläggare, planarkitekter och VA-ingenjörer.

I skrivande stund har jag nyligen påbörjat min andra breddningsperiod. Den här gången på Park och Naturförvaltningen i Göteborg. Den första breddningsperioden genomfördes på Lantmäteriavdelningen i samma stad. Den största skillnaden mellan de två breddningarna är nödvändigtvis inte arbetet utan själva omständigheterna. Där den tidigare breddningsperiodens första tid förgylldes av många fysiska möten och varma handslag kantas nu denna samma men också helt olika initiering av, på behörigt avstånd vinkande hälsningar och digitala träffar. Jag talar förstås om Coronaviruset och vilken effekt det har haft på mig och det lilla tvärsnitt av samhället som jag kan se. Viruset påverkar just nu allt från ens sociala liv och allmänna hälsa till världsekonomin. Det är med andra ord en enorm utmaning för alla, en utmaning som har många negativa effekter men i framtiden kanske också vissa positiva. För även om den närmsta tiden ser dyster ut så slås jag också av hur anpassningsbara vi är. I alla organisationer jag berört, Traineegruppen, Planavdelningen i Partille och här på PoNF i Göteborg så har omställningen till digitalisering och arbete hemifrån gått rasande fort. Vem vet, viruset kanske fungerar som katalysator för framtidens arbetsplats och arbetssätt?

Ta hand om er och glöm inte att tvätta händerna!

 

Sebastian Ömar Törnqvist

Samhällsbyggnadskontoret Partille

Sebastian Ömar Törnqvist
FS6

Grupputveckling och organisation

Grupputveckling och organisation

Hej på er!

Denna vecka är det jag, Sven Gross, som har ansvar för traineebloggen. Jag är anställd på Trafikkontoret inom Göteborgs stad och arbetar där med drift- och underhållsfrågor. Drift och underhåll handlar om att se till så att de anläggningar vi har i staden fungerar på ett effektivt sätt. Till exempel ansvarar min avdelning för att Göteborgs spårvägsanläggning fungerar på ett säkert sätt, att vi har broar och kajer som håller och att på ett mer strategiskt plan se till så att allt som nu byggs i staden kommer att hålla och fungera även i förvaltningsskedet. Att allt detta fungerar är en förutsättning för ett hållbart transportsystem vilket gör att arbetet känns meningsfullt för mig.

I övrigt har jag under mina två perioder hemma på Trafikkontoret jobbat med flera olika frågor och projekt. Bland annat har jag varit med och inventerat och utvärderat förvaltningens arbete med trafiksäkerhetsfrågor, skapat en struktur för inventering av gång och cykelpassager över spårväg (och även börjat inventera) och varit med på ett spårbyte i Majorna.

Inom traineeprogrammet har vi haft en intensiv start på året, inte minst med vår studieresa till Hamburg i slutet av februari (där bilden ovan är tagen!). Nu har vi hunnit landa lite efter resan och i slutet av förra veckan hade vi utvecklingsdagar på GR där vi förutom att fira fössta tossdan i mass (med smålandsquiz och tårta så klart!) fokuserade på hur vår grupp kan bli mer effektiv och samtidigt ta det stora steget från den stormiga konfliktfasen till en mer tillitsfylld, strukturerad fas i grupputvecklingen. Under min studietid fick jag vid flera tillfällen teorin om grupputvecklingens fyra faser förklarad för mig. Det som är unikt med traineeprogrammet är att vi genom casearbetet (och med stort stöd från processledarna på GR) faktiskt får pröva på att arbeta oss igenom faserna och förstå vad det innebär.

Förutom att det är fantastiskt roligt att vara en del av gruppen, särskilt när det känns att vi gör framsteg, har casearbetet även lett till att jag börjat intressera mig för organisationsfrågor. Självklart är det viktigt och intressant att fundera över vad vi ska göra i caset och vilka frågor vi behöver ställa för att komma vidare. Samtidigt är det precis lika viktigt hur (och att) vi kan arbeta tillsammans på ett effektivt sätt. Frågorna kring organisation och arbetssätt blir både intressanta och verkliga eftersom det lämnas helt upp till oss i traineegruppen att själva utveckla våra arbetssätt. Detta är dessutom lärdomar jag tar med mig direkt tillbaka till Trafikkontoret där arbetet handlar om att ständigt förbättra och effektivisera våra arbetssätt.

Om mindre än en månad är det dags för oss att gå på nästa breddningsperiod. Jag hade en fantastiskt bra första breddningsperiod i Partille kommun i vintras, nu hoppas jag på en lika bra tid på Wästbygg där jag kommer vara med och bygga bostäder i Tuve!

Sven Gross
Trafikkontoret Göteborg
FS6