229 DAGAR

Hej alla bloggläsare! 

229 dagar sen satte jag mig på spårvagn 8 från Frölunda Torg på väg till GR för första gången. Första gången jag skulle få träffa de övriga traineerna. Det kändes precis som första dagen på gymnasiet. Det pirrades i magen, det kändes både spännande och nervöst. Den 7 september 2018 var första dagen jag kunde kalla mig själv en av Framtidens Samhällsbyggare. 229 dagar senare har jag hunnit vara på två breddningsplatser; Fastighetskontoret och White Arkitekter, vart på studieresa i Hamburg med traineegruppen och fått lära känna otroligt fina människor som jag aldrig skulle ha haft chansen att träffa om det inte vore för traineeprogrammet. 

Jag som skriver detta heter Rita Kanaan och jag är anställd på Lokalförvaltningen Göteborgs Stad som biträdande projektledare. Lokalförvaltningen bygger, anpassar och förvaltar skolor, förskolor, kontor och äldreboenden för Göteborgs Stads verksamheter. Jag jobbar på Hyresprojektenheten vilket innebär att vi hjälper staden med inhyrning av lokaler både genom privata fastighetsägare och kommunens egna bolag. Just nu är jag projektledare i ett projekt där vi ska anpassa en mötesplats i ett särskilt utsatt område vilket jag tycker är otroligt givande. En av mina stora ambitioner är social hållbarhet och det är en stor anledning till varför jag valde att söka till programmet Framtidens Samhällsbyggare, för att kunna vara med om något stort och kunna påverka samhällsbyggnadsbranschen. 

Som sagt det var 229 dagar sen jag klev in i GR för att påbörja min resa som en av Framtidens Samhällsbyggare och på bara 229 dagar har jag växt oerhört mycket som person. Jag har en lång väg kvar men traineeprogrammet har gett mig en plattform att faktiskt öva och utsätta mig själv för obekväma situationer, tex att vara ny på jobbet. För 229 dagar sen kände jag oro för att träffa nya människor och att vara ny på jobbet men nu kan jag gå in i en konferenslokal och faktiskt ta första steget och inleda en konversation, vilket jag har traineeprogrammet att tacka för. 

Nu är det bara 183 dagar kvar tills vi står på scen för att presentera vårt casearbete och det är både spännande och nervöst, precis som känslan jag hade första dagen av traineeprogrammet men jag ser framemot att stå på scen tillsammans med alla andra traineer för att presentera våra fantastiska idéer. :) Vi ses den 24 oktober 2019! 

Allt gott! 

Rita Kanaan
FS5

Tio månader in i programmet

Tio månader in i programmet

Vi är redan inne på den tionde månaden av traineeprogrammet. Flera av oss börjar blicka framemot semestern och stressen börjar krypa fram när vi inser att idéseminariet i slutet av oktober närmar sig med en rask fart. 

De senaste veckorna har haft en avgörande betydelse för vårt casearbete. Efter en avstämning med vår beställare Vasakronan har vi tagit flera viktiga steg framåt.Vi har avgränsat oss och formulerat arbetsmoment för de kommande månaderna fram till idéseminariet. För första gången känns det som att vi vet vad vi ska göra och nu väntar några månader av intensivt arbete för att hinna klart i tid.   

Att jobba tretton personer med ett projekt som i stort sett saknar ramar och en tydlig uppdragsbeskrivning har inte alltid varit en dans på rosor. Vid flera tillfällen har vi upplevt att vi har tagit ett steg fram och två steg bak. Men det är också detta som gör det till en spännande utmaning. Senare i arbetslivet kommer vi troligtvis aldrig jobba med projekt där vi behöver forma både mål, syfte, arbetssätt och projektorganisation på egen hand. Casearbetet ger oss dessutom möjlighet att testa olika roller i en projektorganisation och få tillfälle att öva på olika roller i ett tillåtande klimat. Jag hade till exempal ingen erfarenhet av att hålla i möten innan jag började i traineeprogrammet. Jag har nu upptäckt att jag trivs bra i ordföranderollen vilket ger mig en trygghet inför mina kommande möten som projektledare.

Häromveckan avslutade vi den andra breddningsperioden. Jag som i vanliga fall sitter på beställarsidan har fått möjlighet att delta i produktionen på PEAB Anläggning. Det har varit en otroligt givande period. Det har gett mig en större förståelse för samspelet mellan beställare och utförare samt en förståelse för de konsekvenser som kan uppstå i ett senare skede till följd av beslut som vi beställare tar. Under breddningsperioden har jag lärt känna många nya branschkollegor, om jag i framtiden har frågor kring betong eller markarbeten vet jag vilka jag kan vända mig till. Tack kollegorna på PEAB Anläggning och gruppen på projektet Glöstorpsskolan för två mycket trevliga och lärorika månader hos er.

Nu ser jag framemot några välbehövda semesterveckor och hoppas att vi ses på idéseminariet den 24 oktober!

Sofia Söderlund
Bitr Projektledare Mölndals stad
FS5