×

Felmeddelande

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /var/www/prod/framtidens-samhallsbyggare/includes/file.phar.inc).

Traineernas caseidéer om multifunktionella byggnader realiseras

Traineernas caseidéer om multifunktionella byggnader realiseras

Den femte omgången Framtidens Samhällsbyggares caseuppdrag är avslutat. Uppdraget att se på hur multifunktionella byggnader kan transformera Lilla Bommen till en levande stadsdel resulterade i nya tankar om arbetssätt för en effektiviserad ytanvändning och ett mer levande Göteborg. 

Beslutet av casearbetet för den femte omgångens traineer togs under försommaren 2018, innan höstens programstart. Man valde ett uppdrag med tydlig nutida bäring och kopplade det till två aktuella ämnen: arbetet med att utveckla Lilla Bommen till en attraktiv del av den nya Älvstaden, samt en pågående diskussion om hur ett mer effektivt och varierat användande av byggnader kan leda till en mer levande stadsdel. ​ 

Nu, knappa två månader efter traineernas avslutande idéseminarium där casearbetet presenterades, har CMB träffat Vasakronan för att följa upp planerna. Lilla Bommen står inför flera förändringar och nu planeras det inför nästa byggsten i området; kvarteret Kromet. Med tydlig inspiration från traineernas arbete skall det bli en multifunktionell byggnad, som kommer bidra till visionen om Lilla Bommen som en levande och färgstark stadsdel.

Läs hela nyheten på CMB 

Läs traineernas Casemagasin

Foto: Vasakronan 

FS5

TIDEN GÅR FORT NÄR MAN HAR ROLIGT

TIDEN GÅR FORT NÄR MAN HAR ROLIGT

 

Mer än ett år av traineeprogrammet har nu gått.  Slutspurten är här och det är mindre än två månader till vi traineer ska presentera vårt case.
Efter en skön sommar kraftsamlar vi för att tas oss i mål och gruppen jobbar effektivt med att knyta ihop säcken.

Vi har nu hunnit vara tillbaka i våra hemföretag och organisationer några veckor efter en välbehövlig semester innan det blev dags att gå ut på breddning igen. 
Jag gör min tredje och sista breddningsperiod på Fastighetskontorets (Göteborgs Stad) exploateringsavdelning.
Här får jag ta del av hur man jobbar med avtal, markförsäljning, genomförande och fastighetsrättsliga frågor.
Eftersom jag själv jobbar med detaljplaner på Trafikkontoret ger detta mig en nyttig inblick i vilka intressen en annan förvaltning kan ha i detaljplaneprocessen.

Hur känns det då att byta arbetsplats flera gånger under ett år? Att vara ny på jobbet har de flesta erfarenhet av. 
Vi traineer har varit nya på jobbet fyra gånger det senaste året. Kanske fler gånger än vissa någonsin kommer att vara under sin karriär.
Känslan den här gången har varit annorlunda. Jag känner att jag har blivit varm i kläderna och vuxit oerhört mycket under min tid i traineeprogrammet.
Jag har förstått vad jag behöver göra för att skapa de bästa möjliga förutsättningarna.
Genom den utbildning vi fått under årets utbildningsdagar, både i personlig utveckling och kommunikation har gett resultat. 
Att lära känna mig själv och veta hur jag ska kommunicera på ett sätt som gör att jag når fram, gör det enklare att komma till nya platser och träffa nya människor.
Inte minst har vi fått knyta många kontakter och skapa många värdefulla relationer.

Man brukar säga att tiden går fort när man har rolig, detta året har varit väldigt roligt men också tufft många gånger.
Nu är det inte många veckor kvar på programmet och den 24:e oktober presenterar vi vårt case inför 200 personer från hela samhällsbyggnadsbranschen. 
Att redan nu känna att traineeprogrammet och allt vad det innebär har gett mig många verktyg att använda i mitt arbete gör att jag är spänd på vad framtiden ska ge. 
På torsdag har vi vår sista utbildningsdag och på fredag träffar vi traineerna för omgång 6 av Framtidens Samhällsbyggare, spännande! 

Nu ska jag återgå till mina projekt och ta vara på min tid på Fastighetskontoret.
Jag hoppas vi ses på Idéseminariet den 24:e oktober!

(På bilden  ovan ser ni det fina välkomnande jag fick till min breddningsperiod på Fastighetskontoret)

Amanda Ekenborn
Plansamordnare, Trafikkontoret
FS5

Känslor inför idéseminariet

Känslor inför idéseminariet

Det är en speciell känsla jag känner i kroppen när jag tänker på den 24 oktober. Först och främst är det nervositet och rädsla för att presentera det arbete vi har jobbar med i 14 månader. Tankar som ”tänk om våra beställare inte blir nöjda?” dyker upp i huvudet och pressen på att leverera både bra innehåll och ett inspirerande framträdande finns med en hela tiden. Men jag känner också stolthet över oss som grupp. Vi är en grupp med 13 olika personligheter som har lyckats samarbeta under snart 10 månader och tagit oss igenom 33 st helgruppsmöten, 21 st utbildningsdagar, en studieresa, flera CMB luncher och framför allt hundratals timmar av casearbete. Det kan låta utmanande och tro mig, det har det varit. Till sist så känner jag också en känsla av lättnad när jag tänker på den 24 oktober. En lättnad över att vara klar med programmet, caset och veta att jag är redo att lägga 100% på mitt jobb. Efter ett år som trainee kommer jag ha med mig många lärdomar, mycket erfarenhet och flera kontakter som gör att jag känner mig redo att ta klivet ut i ”det riktiga” arbetslivet.  

10 av 14 månader av programmet har nu passerat och det är snart dags för den tredje och sista breddningsperioden. Men först väntar en välförtjänt semester där i alla fall jag ska se till att släppa allt som har med jobb och casearbete att göra. När jag kommer tillbaka till jobbet i augusti så väntar två månader ute i produktion för mig. Jag lämnar min roll som biträdande projektledare på Fastighetskontoret och går ut som arbetsledare på Wästbygg. Det ser jag mycket fram emot då jag vet att jag på denna breddning kommer lära mig saker som jag kommer ha stor nytta av i min roll på Fastighetskontoret. 

Nu ska jag bocka av nummer ”4” på min nedräkning av dagar till semestern och sedan ta mig ut i det fina vädret.

Önskar er en trevlig sommar!

(På bilden ser ni utsikten från ett av mina projekt på Fastighetskontoret. En omtäckning av ett yttertak på en stor kontorsbyggnad i Billdal)

Ebba Edlund
Göteborgs stad Fastighetskontoret
FS5

Grupputveckling

Grupputveckling

Hej i värmen!

Något som återkommer under traineeåret är IMGD-modellen som handlar om en grupps utveckling över tid. IMGD står för Integrated Model of Group Development och är en modell framtagen från många års forskning som menar att en grupp går igenom fyra faser över tid:

1 Tillhörighet och trygghet

2 Opposition och konflikt

3 Tillit och struktur

4 Arbete och produktivitet

I de tidigare faserna finns fokus på relationer och känslor och i de senare faserna ligger fokus på arbete och uppgifter. Förhoppningen är att nå den fjärde fasen där gruppen anses vara ett högpresterande team.

Under traineeårets gång studeras och utbildas vi ju som bekant av två processledare från GR. Gruppen hade nyligen samtal med processledarna kring vilken fas som gruppen befinner sig i. Jag tolkade det som att några personer troligen befinner sig i fas 2, och några fortfarande i fas 1. Kanske är någon redan inne i fas 3. Det kan märkas att vi är i olika stadier och förhoppningen är nu att vi ska utvecklas framåt. Vi har jobbat tillsammans i snart 9 månader nu och förhoppningen är ju givetvis att gruppen ju ska nå fas 4, vem vill inte vara ett högpresterande team! Men för det krävs att vi går igenom exempelvis fas 2 med opposition och konflikt. Jag upplever det som att vi kämpar med detta för tillfället, och att vi troligtvis är på väg över denna puckel. För några är det naturligt med konflikt och meningsskiljaktigheter och för andra är det jobbigt.

För att lyckas komma framåt i utvecklingen får gruppen hjälp av processledarna med övningar som är lämpliga för där vi befinner oss för stunden. Det är en otrolig chans för utveckling. Tänk dig att du har personer kunniga i ämnet som sitter och studerar ditt och din grupps beteende under ibland en hel dag, och sedan ger feedback och skräddarsyr övningar för att ni ska komma framåt i er grupputveckling. Kontinuerligt, under ett års tid. Jag nyper mig själv i armen ibland för att förstå att jag fick chansen till detta.

Nu är det snart semestertider, och jag vill avsluta detta inlägget, och den gångna tiden, med att tacka alla er som gör detta möjligt!

Emma Olsson
Stadsbyggnadskontoret
FS5

Tio månader in i programmet

Tio månader in i programmet

Vi är redan inne på den tionde månaden av traineeprogrammet. Flera av oss börjar blicka framemot semestern och stressen börjar krypa fram när vi inser att idéseminariet i slutet av oktober närmar sig med en rask fart. 

De senaste veckorna har haft en avgörande betydelse för vårt casearbete. Efter en avstämning med vår beställare Vasakronan har vi tagit flera viktiga steg framåt.Vi har avgränsat oss och formulerat arbetsmoment för de kommande månaderna fram till idéseminariet. För första gången känns det som att vi vet vad vi ska göra och nu väntar några månader av intensivt arbete för att hinna klart i tid.   

Att jobba tretton personer med ett projekt som i stort sett saknar ramar och en tydlig uppdragsbeskrivning har inte alltid varit en dans på rosor. Vid flera tillfällen har vi upplevt att vi har tagit ett steg fram och två steg bak. Men det är också detta som gör det till en spännande utmaning. Senare i arbetslivet kommer vi troligtvis aldrig jobba med projekt där vi behöver forma både mål, syfte, arbetssätt och projektorganisation på egen hand. Casearbetet ger oss dessutom möjlighet att testa olika roller i en projektorganisation och få tillfälle att öva på olika roller i ett tillåtande klimat. Jag hade till exempal ingen erfarenhet av att hålla i möten innan jag började i traineeprogrammet. Jag har nu upptäckt att jag trivs bra i ordföranderollen vilket ger mig en trygghet inför mina kommande möten som projektledare.

Häromveckan avslutade vi den andra breddningsperioden. Jag som i vanliga fall sitter på beställarsidan har fått möjlighet att delta i produktionen på PEAB Anläggning. Det har varit en otroligt givande period. Det har gett mig en större förståelse för samspelet mellan beställare och utförare samt en förståelse för de konsekvenser som kan uppstå i ett senare skede till följd av beslut som vi beställare tar. Under breddningsperioden har jag lärt känna många nya branschkollegor, om jag i framtiden har frågor kring betong eller markarbeten vet jag vilka jag kan vända mig till. Tack kollegorna på PEAB Anläggning och gruppen på projektet Glöstorpsskolan för två mycket trevliga och lärorika månader hos er.

Nu ser jag framemot några välbehövda semesterveckor och hoppas att vi ses på idéseminariet den 24 oktober!

Sofia Söderlund
Bitr Projektledare Mölndals stad
FS5

Sun is shining and so are you!

Sun is shining and so are you!

Solen skiner i Göteborg, det är fredag, jag sitter och dricker min första kopp kaffe och jag mår väldigt bra just nu!

Mitt andra blogginlägg kommer att ha fokus på VÄLMÅENDE. Hur viktigt det är att ta hand om sig själv och lyssna på sin kropp. Förra veckan hade vi utbildningsdagar på GR och temat var just välmående och stress. Jag tycker detta är ett oerhört viktigt ämne och något det inte går att prata för mycket om.

Vad är stress? Hur reagerar du när du blir stressad och hur kan du se att andra i din närhet är stressade? Den viktigaste frågan är, hur gör vi för att inte bli stressade och utbrända? Detta är några av de frågor som vi diskuterade i gruppen. Hur oerhört viktigt det är att ha koll på sin sömn, mat, motion och relationer. Vi började vår dag med att ha ett gemensamt träningspass tillsammans där vi tränade styrka, kondition och koordination. Detta var väldigt roligt och det blev många skratt. Efteråt kände alla sig glada, pigga och påfyllda med energi. Jag upplevde det som att vi hade mer energi hela dagen. Detta visar hur viktigt det är med fysiska aktiviteter. Att ta hand om sin kropp och planera in tid för träning och återhämtning.

Folkhälsomyndigheten rapporterar att unga är en riskgrupp för stress. Mellan åldern 16-29 år uppgav 35% av kvinnorna och 18% av männen sig vara stressade. Har du en eftergymnasial utbildning känner du dig ofta mer stressad. Det känns väldigt läskigt och jag blir stressad bara av tanken att statistiken riktar sig mot oss, VI i traineegruppen är den målgrupp som löper störst risk att bli utbrända. Därför är det väldigt viktigt att vi pratar om det. Vi kan hjälpa varandra, se varningstecken och förhindra att vi själva eller någon i vår närhet blir utbrända. Vårt case-arbete har mycket fokus på välmående och det är något som hela gruppen brinner för. Det är något som jag tror att branschen behöver höra mer om och även jobba mer med. 

Ett sista medskick är att du inte får glömma att det är DU som står i centrum. Ditt VÄLMÅENDE är viktigt!

Nu ska jag ladda upp inför Göteborgsvarvet imorgon och jag hoppas vi ses i spåret!

Linnéa Arvidsson
Arbetsledare, Wästbygg AB
FS5

Vi lär av varandra

Vi lär av varandra

Framtidens Samhällsbyggare består av kompetenta utbildade ingenjörer som genom detta program får en bred branschöverskridande kompetens och gedigen ledarskapsutbildning.

Mitt första inlägg handlade om starten och förväntningarna på programmet och vårt uppdrag. Detta inlägg ska få handla om utbyte. Utbytet för oss traineer och arbetsgivare, men också för dig som läsare och branschkollega.

Vi är inne på vår andra breddningsperiod och byter arbetsplatser med varandra. Jag är ute på Wästbygg och testar på rollen som arbetsledare, får insikt i planeringen, processerna och framförallt det praktiska arbetet. För mig som i vanliga fall sitter på beställarsidan är detta lärorikt och givande. Det ger mig en ökad förståelse för utförarentreprenörernas synvinkel, lär mig förstå arbetsgången, nya termer och skapar kontaktnät. Jag lär mig att se fallgropar och bromsklossar som jag i beställarrollen kan undvika i framtiden. Vi skapar med andra ord bättre förutsättningar för smidigare samarbeten.

Breddningarna är ömsesidiga utbyten mellan arbetsgivarna. Vi får och ger insikt i varandras organisationer, vi kommunicerar, skapar förståelse, ser varandras behov och får effektivare processer. Vi lär av varandra.

Vi som traineer kan börja skörda frukterna från våra breddningar, våra utbildningsdagar och kan framför allt använda erfarenheterna vi får genom vårt case-arbete. Pusselbitarna faller på plats, vi utvecklas, blir tydligare i vår kommunikation, säkrare i våra roller och delar med oss av våra erfarenheter.

Du som är vår branschkollega, du gagnas också av detta. Utbyte är att lära av varandra, se möjligheter och hinder som något gemensamt att arbeta med för smidigare processer. När vi ses vid förhandlingsbordet eller planeringsmötet i framtiden kommer vi ha ökad förståelse för varandra, kommunicera bättre och samarbeta smidigare.

 

Jonna Olsson, Västfastigheter

Jonna Olsson
FS5

229 DAGAR

229 DAGAR

Hej alla bloggläsare! 

229 dagar sen satte jag mig på spårvagn 8 från Frölunda Torg på väg till GR för första gången. Första gången jag skulle få träffa de övriga traineerna. Det kändes precis som första dagen på gymnasiet. Det pirrades i magen, det kändes både spännande och nervöst. Den 7 september 2018 var första dagen jag kunde kalla mig själv en av Framtidens Samhällsbyggare. 229 dagar senare har jag hunnit vara på två breddningsplatser; Fastighetskontoret och White Arkitekter, vart på studieresa i Hamburg med traineegruppen och fått lära känna otroligt fina människor som jag aldrig skulle ha haft chansen att träffa om det inte vore för traineeprogrammet. 

Jag som skriver detta heter Rita Kanaan och jag är anställd på Lokalförvaltningen Göteborgs Stad som biträdande projektledare. Lokalförvaltningen bygger, anpassar och förvaltar skolor, förskolor, kontor och äldreboenden för Göteborgs Stads verksamheter. Jag jobbar på Hyresprojektenheten vilket innebär att vi hjälper staden med inhyrning av lokaler både genom privata fastighetsägare och kommunens egna bolag. Just nu är jag projektledare i ett projekt där vi ska anpassa en mötesplats i ett särskilt utsatt område vilket jag tycker är otroligt givande. En av mina stora ambitioner är social hållbarhet och det är en stor anledning till varför jag valde att söka till programmet Framtidens Samhällsbyggare, för att kunna vara med om något stort och kunna påverka samhällsbyggnadsbranschen. 

Som sagt det var 229 dagar sen jag klev in i GR för att påbörja min resa som en av Framtidens Samhällsbyggare och på bara 229 dagar har jag växt oerhört mycket som person. Jag har en lång väg kvar men traineeprogrammet har gett mig en plattform att faktiskt öva och utsätta mig själv för obekväma situationer, tex att vara ny på jobbet. För 229 dagar sen kände jag oro för att träffa nya människor och att vara ny på jobbet men nu kan jag gå in i en konferenslokal och faktiskt ta första steget och inleda en konversation, vilket jag har traineeprogrammet att tacka för. 

Nu är det bara 183 dagar kvar tills vi står på scen för att presentera vårt casearbete och det är både spännande och nervöst, precis som känslan jag hade första dagen av traineeprogrammet men jag ser framemot att stå på scen tillsammans med alla andra traineer för att presentera våra fantastiska idéer. :) Vi ses den 24 oktober 2019! 

Allt gott! 

Rita Kanaan
FS5

Ny vecka, ny arbetsplats och nya ansikten!

Ny vecka, ny arbetsplats och nya ansikten!

Äntligen har det blivit dags för mig att få bidra till bloggen! Jag som skriver heter Jonna Smiding och är anställd på Peab Anläggning där jag jobbar som anläggningsingenjör. Förutom att breddas på andra företag så har jag roterat mellan olika roller inom hemmaföretaget. Den första perioden jobbade jag främst med betongarbeten på projekt Platinan i centrala Göteborg. Där jobbade jag som arbetsledare vilket är en varierande roll där fokus ligger på att, tillsammans med hela arbetsteamet, se till så att vi får framdrift i produktionen. I fredags gjorde jag min sista dag på kontoret där jag jobbat på kalkyl där jag varit med och räknat på projekt. Min första breddning utanför företaget spenderade jag på Mölndals Stad där jag fick en inblick i hur det är att jobba i en mindre kommun. Skillnaden på att få berättat om hur kommunen verkar och fungerar med att faktiskt ha varit en del av den, ger ett annat perspektiv på varför det kan tyckas gå långsamt utifrån och hur den demokratiska processen fungerar för att bygga våra samhällen. Jag tror att lärdomarna därifrån kommer växa med tiden när jag sett dem i en annan kontext. Förutom en ökad förståelse för kommunens uppbyggnad och arbetsprocess så tar jag med mig perspektivet av att vara beställare och förvaltare, vilka utmaningar de står inför dagligen och vad de förväntar sig av oss som entreprenörer. 

Men idag var det alltså dags igen, att bli ny på jobbet. Att lämna den tryggheten jag skapat på min arbetsplats för en ny roll på en ny arbetsplats med nya människor, nya kontaktytor, nya arbetsuppgifter och nya datorsystem. A whole lot of new helt enkelt. Som bekant är vi människor i regel obekväma med för mycket förändring i för snabb takt, och en del av mig känner en viss klump i magen inför att återigen byta arbetsplats men samtidigt är jag exalterad över det som komma skall. De första dagarna handlar ofta om triviala saker som vars kaffemaskinen ligger, vilka tider som gäller för rast eller bara behöva fixa inlogg på sin dator. Men utöver dessa behövs tid för att förstå både det officiella och det inofficiella arbetssättet, vars gränsdragningarna går mellan olika roller, enheter och företag. Med tanke på hur projektstyrd vår branch är så tror jag att traineeprogrammet ger en fördel med just detta, att vi blir vana med att verka i nya sammanhang med nya människor och ta olika roller, för att i slutändan kunna få ett större helhetsgrepp om projekten. Ett bättre helhetsperspektiv leder till att kompetensen nyttjas på bästa sätt vilket jag tror är viktigt för att skapa samverkan.

Som nämnt, har idag varit första dagen för mig på min andra breddningsperiod och här har jag blivit varmt välkomnad av mina nya kollegor. Under våren kommer jag att jobba på trafikkontoret i Göteborg under enheten Stora Projekt där förhoppningen är att få en inblick i projekt i olika skeden. Inför breddningen bollade jag idéer med mina traineekollegor på trafikkontoret för att få en överblick av hur jag på bästa sätt skulle kunna förmedla mina förväntningar till företaget och det känns som att de har förberett sig väl inför min ankomst. Jag är peppad inför denna förändring, att få en förståelse för ytterligare en organisation, att få träffa människor med annan kompetens och att få ta del av ett annat perspektiv för en ökad förståelse för hur vi bygger våra samhällen.

Med risk för att bli för långrandig så tackar jag därmed för mig. På återseende!

Jonna Smiding
Anläggningsingenjör, Peab Anläggning
FS5

Mitt rum, ditt rum, allas rum

Mitt rum, ditt rum, allas rum

Jag är omtumlad. Under fredagen den 15 mars samlades tusentals människor i över hundra länder för en global klimatstrejk. I Göteborg samlades det människor i alla åldrar på Gustav Adolfs Torg för att vara del av denna världsrörelse. Ramsor rungade på torget och ett flertal talare ställde upp för att uttrycka sin frustration, rädsla och hopp om framtiden. Det var en blandad sinnesstämning över torget men det som var tydligt var att alla tillsammans ville verka för en bättre, mer hållbar värld.

Nästa gång jag tog mig till samma torg var det för en annan anledning. Det var för att sörja och visa solidaritet för de som föll offer av terrorattacken i Nya Zeeland. Och istället för rungande ramsor på torget så uttrycktes förtvivlan och sorg. Innan jag berättar vem jag är och vad jag gör vill jag här uttrycka min tacksamhet för de eldsjälar som hjälper till och arrangerar samlingar som visar på att vi människor kan vara enade över tid och rum mot gemensamma utmaningar. Det ni gör behövs och ni behövs, tack till er.

Under denna helg fick jag uppleva hur viktigt offentliga rum är i en stad. Det är i dessa rum som det ges möjlighet till möten bland människor med olika bakgrund och där man kan konversera, skratta, gråta och förstå varandra. Jag fick också inblick i hur viktigt det är för en stad att ha dessa rum tillgängliga.

Jag heter Mikael Bergqvist och är anställd som biträdande plansamordnare på Göteborgs Stads trafikkontor. Jag arbetar med detaljplaner och är ett kugghjul i ett större system som får staden att fungera mellan husen. Man kan säga att vi på trafikkontoret bedriver en verksamhet som endast uppmärksammas när det är problem i trafiken. Mina arbetsdagar spenderas med intressanta diskussioner och beslut och jag lär mig någonting nytt varje dag. I mitt arbete får jag vara med i tidigt stadie av den stadsutveckling som sker, jag får arbeta med komplexa frågor om hållbarhet i förhållande till hur man rör sig i staden. Det som jag är med och planerar påverkar och påverkas av mänskliga behov och tekniska innovationer. Utmaningarna inom samhällsbyggnad är intressanta och stimulerande men blir i många fall väldigt komplexa då vi bygger utifrån fler och fler behov.

Varje torsdag träffar jag resterande traineegrupp i Framtidens Samhällsbyggare och arbetar med vårt casearbete. Att vara trainee i Framtidens Samhällsbyggare är enligt mig den bästa möjliga start efter min utbildning. Bara på den korta tid som jag har varit trainee har jag fått ovärderliga perspektiv som hjälper mig och kommer att hjälpa mig långt framöver i mitt yrkesliv som samhällsbyggare.

Mina framtidsvisioner inom samhällsbyggnad och hållbarhet är positiva. Det kommer alltid finnas något att förbättra för att vår stads befolkning ska ha det så bra som möjligt.

Mikael Bergqvist
Bitr. plansamordnare Trafikkontoret
FS5