Sun is shining and so are you!

Sun is shining and so are you!

Solen skiner i Göteborg, det är fredag, jag sitter och dricker min första kopp kaffe och jag mår väldigt bra just nu!

Mitt andra blogginlägg kommer att ha fokus på VÄLMÅENDE. Hur viktigt det är att ta hand om sig själv och lyssna på sin kropp. Förra veckan hade vi utbildningsdagar på GR och temat var just välmående och stress. Jag tycker detta är ett oerhört viktigt ämne och något det inte går att prata för mycket om.

Vad är stress? Hur reagerar du när du blir stressad och hur kan du se att andra i din närhet är stressade? Den viktigaste frågan är, hur gör vi för att inte bli stressade och utbrända? Detta är några av de frågor som vi diskuterade i gruppen. Hur oerhört viktigt det är att ha koll på sin sömn, mat, motion och relationer. Vi började vår dag med att ha ett gemensamt träningspass tillsammans där vi tränade styrka, kondition och koordination. Detta var väldigt roligt och det blev många skratt. Efteråt kände alla sig glada, pigga och påfyllda med energi. Jag upplevde det som att vi hade mer energi hela dagen. Detta visar hur viktigt det är med fysiska aktiviteter. Att ta hand om sin kropp och planera in tid för träning och återhämtning.

Folkhälsomyndigheten rapporterar att unga är en riskgrupp för stress. Mellan åldern 16-29 år uppgav 35% av kvinnorna och 18% av männen sig vara stressade. Har du en eftergymnasial utbildning känner du dig ofta mer stressad. Det känns väldigt läskigt och jag blir stressad bara av tanken att statistiken riktar sig mot oss, VI i traineegruppen är den målgrupp som löper störst risk att bli utbrända. Därför är det väldigt viktigt att vi pratar om det. Vi kan hjälpa varandra, se varningstecken och förhindra att vi själva eller någon i vår närhet blir utbrända. Vårt case-arbete har mycket fokus på välmående och det är något som hela gruppen brinner för. Det är något som jag tror att branschen behöver höra mer om och även jobba mer med. 

Ett sista medskick är att du inte får glömma att det är DU som står i centrum. Ditt VÄLMÅENDE är viktigt!

Nu ska jag ladda upp inför Göteborgsvarvet imorgon och jag hoppas vi ses i spåret!

Linnéa Arvidsson
Arbetsledare, Wästbygg AB
FS5

Vi lär av varandra

Vi lär av varandra

Framtidens Samhällsbyggare består av kompetenta utbildade ingenjörer som genom detta program får en bred branschöverskridande kompetens och gedigen ledarskapsutbildning.

Mitt första inlägg handlade om starten och förväntningarna på programmet och vårt uppdrag. Detta inlägg ska få handla om utbyte. Utbytet för oss traineer och arbetsgivare, men också för dig som läsare och branschkollega.

Vi är inne på vår andra breddningsperiod och byter arbetsplatser med varandra. Jag är ute på Wästbygg och testar på rollen som arbetsledare, får insikt i planeringen, processerna och framförallt det praktiska arbetet. För mig som i vanliga fall sitter på beställarsidan är detta lärorikt och givande. Det ger mig en ökad förståelse för utförarentreprenörernas synvinkel, lär mig förstå arbetsgången, nya termer och skapar kontaktnät. Jag lär mig att se fallgropar och bromsklossar som jag i beställarrollen kan undvika i framtiden. Vi skapar med andra ord bättre förutsättningar för smidigare samarbeten.

Breddningarna är ömsesidiga utbyten mellan arbetsgivarna. Vi får och ger insikt i varandras organisationer, vi kommunicerar, skapar förståelse, ser varandras behov och får effektivare processer. Vi lär av varandra.

Vi som traineer kan börja skörda frukterna från våra breddningar, våra utbildningsdagar och kan framför allt använda erfarenheterna vi får genom vårt case-arbete. Pusselbitarna faller på plats, vi utvecklas, blir tydligare i vår kommunikation, säkrare i våra roller och delar med oss av våra erfarenheter.

Du som är vår branschkollega, du gagnas också av detta. Utbyte är att lära av varandra, se möjligheter och hinder som något gemensamt att arbeta med för smidigare processer. När vi ses vid förhandlingsbordet eller planeringsmötet i framtiden kommer vi ha ökad förståelse för varandra, kommunicera bättre och samarbeta smidigare.

 

Jonna Olsson, Västfastigheter

Jonna Olsson
FS5

229 DAGAR

229 DAGAR

Hej alla bloggläsare! 

229 dagar sen satte jag mig på spårvagn 8 från Frölunda Torg på väg till GR för första gången. Första gången jag skulle få träffa de övriga traineerna. Det kändes precis som första dagen på gymnasiet. Det pirrades i magen, det kändes både spännande och nervöst. Den 7 september 2018 var första dagen jag kunde kalla mig själv en av Framtidens Samhällsbyggare. 229 dagar senare har jag hunnit vara på två breddningsplatser; Fastighetskontoret och White Arkitekter, vart på studieresa i Hamburg med traineegruppen och fått lära känna otroligt fina människor som jag aldrig skulle ha haft chansen att träffa om det inte vore för traineeprogrammet. 

Jag som skriver detta heter Rita Kanaan och jag är anställd på Lokalförvaltningen Göteborgs Stad som biträdande projektledare. Lokalförvaltningen bygger, anpassar och förvaltar skolor, förskolor, kontor och äldreboenden för Göteborgs Stads verksamheter. Jag jobbar på Hyresprojektenheten vilket innebär att vi hjälper staden med inhyrning av lokaler både genom privata fastighetsägare och kommunens egna bolag. Just nu är jag projektledare i ett projekt där vi ska anpassa en mötesplats i ett särskilt utsatt område vilket jag tycker är otroligt givande. En av mina stora ambitioner är social hållbarhet och det är en stor anledning till varför jag valde att söka till programmet Framtidens Samhällsbyggare, för att kunna vara med om något stort och kunna påverka samhällsbyggnadsbranschen. 

Som sagt det var 229 dagar sen jag klev in i GR för att påbörja min resa som en av Framtidens Samhällsbyggare och på bara 229 dagar har jag växt oerhört mycket som person. Jag har en lång väg kvar men traineeprogrammet har gett mig en plattform att faktiskt öva och utsätta mig själv för obekväma situationer, tex att vara ny på jobbet. För 229 dagar sen kände jag oro för att träffa nya människor och att vara ny på jobbet men nu kan jag gå in i en konferenslokal och faktiskt ta första steget och inleda en konversation, vilket jag har traineeprogrammet att tacka för. 

Nu är det bara 183 dagar kvar tills vi står på scen för att presentera vårt casearbete och det är både spännande och nervöst, precis som känslan jag hade första dagen av traineeprogrammet men jag ser framemot att stå på scen tillsammans med alla andra traineer för att presentera våra fantastiska idéer. :) Vi ses den 24 oktober 2019! 

Allt gott! 

Rita Kanaan
FS5

Ny vecka, ny arbetsplats och nya ansikten!

Ny vecka, ny arbetsplats och nya ansikten!

Äntligen har det blivit dags för mig att få bidra till bloggen! Jag som skriver heter Jonna Smiding och är anställd på Peab Anläggning där jag jobbar som anläggningsingenjör. Förutom att breddas på andra företag så har jag roterat mellan olika roller inom hemmaföretaget. Den första perioden jobbade jag främst med betongarbeten på projekt Platinan i centrala Göteborg. Där jobbade jag som arbetsledare vilket är en varierande roll där fokus ligger på att, tillsammans med hela arbetsteamet, se till så att vi får framdrift i produktionen. I fredags gjorde jag min sista dag på kontoret där jag jobbat på kalkyl där jag varit med och räknat på projekt. Min första breddning utanför företaget spenderade jag på Mölndals Stad där jag fick en inblick i hur det är att jobba i en mindre kommun. Skillnaden på att få berättat om hur kommunen verkar och fungerar med att faktiskt ha varit en del av den, ger ett annat perspektiv på varför det kan tyckas gå långsamt utifrån och hur den demokratiska processen fungerar för att bygga våra samhällen. Jag tror att lärdomarna därifrån kommer växa med tiden när jag sett dem i en annan kontext. Förutom en ökad förståelse för kommunens uppbyggnad och arbetsprocess så tar jag med mig perspektivet av att vara beställare och förvaltare, vilka utmaningar de står inför dagligen och vad de förväntar sig av oss som entreprenörer. 

Men idag var det alltså dags igen, att bli ny på jobbet. Att lämna den tryggheten jag skapat på min arbetsplats för en ny roll på en ny arbetsplats med nya människor, nya kontaktytor, nya arbetsuppgifter och nya datorsystem. A whole lot of new helt enkelt. Som bekant är vi människor i regel obekväma med för mycket förändring i för snabb takt, och en del av mig känner en viss klump i magen inför att återigen byta arbetsplats men samtidigt är jag exalterad över det som komma skall. De första dagarna handlar ofta om triviala saker som vars kaffemaskinen ligger, vilka tider som gäller för rast eller bara behöva fixa inlogg på sin dator. Men utöver dessa behövs tid för att förstå både det officiella och det inofficiella arbetssättet, vars gränsdragningarna går mellan olika roller, enheter och företag. Med tanke på hur projektstyrd vår branch är så tror jag att traineeprogrammet ger en fördel med just detta, att vi blir vana med att verka i nya sammanhang med nya människor och ta olika roller, för att i slutändan kunna få ett större helhetsgrepp om projekten. Ett bättre helhetsperspektiv leder till att kompetensen nyttjas på bästa sätt vilket jag tror är viktigt för att skapa samverkan.

Som nämnt, har idag varit första dagen för mig på min andra breddningsperiod och här har jag blivit varmt välkomnad av mina nya kollegor. Under våren kommer jag att jobba på trafikkontoret i Göteborg under enheten Stora Projekt där förhoppningen är att få en inblick i projekt i olika skeden. Inför breddningen bollade jag idéer med mina traineekollegor på trafikkontoret för att få en överblick av hur jag på bästa sätt skulle kunna förmedla mina förväntningar till företaget och det känns som att de har förberett sig väl inför min ankomst. Jag är peppad inför denna förändring, att få en förståelse för ytterligare en organisation, att få träffa människor med annan kompetens och att få ta del av ett annat perspektiv för en ökad förståelse för hur vi bygger våra samhällen.

Med risk för att bli för långrandig så tackar jag därmed för mig. På återseende!

Jonna Smiding
Anläggningsingenjör, Peab Anläggning
FS5

Mitt rum, ditt rum, allas rum

Mitt rum, ditt rum, allas rum

Jag är omtumlad. Under fredagen den 15 mars samlades tusentals människor i över hundra länder för en global klimatstrejk. I Göteborg samlades det människor i alla åldrar på Gustav Adolfs Torg för att vara del av denna världsrörelse. Ramsor rungade på torget och ett flertal talare ställde upp för att uttrycka sin frustration, rädsla och hopp om framtiden. Det var en blandad sinnesstämning över torget men det som var tydligt var att alla tillsammans ville verka för en bättre, mer hållbar värld.

Nästa gång jag tog mig till samma torg var det för en annan anledning. Det var för att sörja och visa solidaritet för de som föll offer av terrorattacken i Nya Zeeland. Och istället för rungande ramsor på torget så uttrycktes förtvivlan och sorg. Innan jag berättar vem jag är och vad jag gör vill jag här uttrycka min tacksamhet för de eldsjälar som hjälper till och arrangerar samlingar som visar på att vi människor kan vara enade över tid och rum mot gemensamma utmaningar. Det ni gör behövs och ni behövs, tack till er.

Under denna helg fick jag uppleva hur viktigt offentliga rum är i en stad. Det är i dessa rum som det ges möjlighet till möten bland människor med olika bakgrund och där man kan konversera, skratta, gråta och förstå varandra. Jag fick också inblick i hur viktigt det är för en stad att ha dessa rum tillgängliga.

Jag heter Mikael Bergqvist och är anställd som biträdande plansamordnare på Göteborgs Stads trafikkontor. Jag arbetar med detaljplaner och är ett kugghjul i ett större system som får staden att fungera mellan husen. Man kan säga att vi på trafikkontoret bedriver en verksamhet som endast uppmärksammas när det är problem i trafiken. Mina arbetsdagar spenderas med intressanta diskussioner och beslut och jag lär mig någonting nytt varje dag. I mitt arbete får jag vara med i tidigt stadie av den stadsutveckling som sker, jag får arbeta med komplexa frågor om hållbarhet i förhållande till hur man rör sig i staden. Det som jag är med och planerar påverkar och påverkas av mänskliga behov och tekniska innovationer. Utmaningarna inom samhällsbyggnad är intressanta och stimulerande men blir i många fall väldigt komplexa då vi bygger utifrån fler och fler behov.

Varje torsdag träffar jag resterande traineegrupp i Framtidens Samhällsbyggare och arbetar med vårt casearbete. Att vara trainee i Framtidens Samhällsbyggare är enligt mig den bästa möjliga start efter min utbildning. Bara på den korta tid som jag har varit trainee har jag fått ovärderliga perspektiv som hjälper mig och kommer att hjälpa mig långt framöver i mitt yrkesliv som samhällsbyggare.

Mina framtidsvisioner inom samhällsbyggnad och hållbarhet är positiva. Det kommer alltid finnas något att förbättra för att vår stads befolkning ska ha det så bra som möjligt.

Mikael Bergqvist
Bitr. plansamordnare Trafikkontoret
FS5

Ett halvår in i programmet

Ett halvår in i programmet

Efter studieresan till Hamburg, som Amanda nämnde i förra inlägget, kan man nästan ta på den nya energin som finns bland oss i traineegruppen. Alla är ivriga att komma vidare med casearbetet. Veckorna efter resan har varit fyllda med inspiration och nya idéer som landat i ett tydligare fokus i vårt arbete. Dessutom har en ännu mer sammansvetsad grupp växt fram och vid de senaste utbildningsdagarna gick vi tillsammans som grupp genom våra analyser från Harrison Assessments, vilket tidigare bara gjorts individuellt. Harrison Assessments bygger alltså på teorin om paradoxer och ger en grafisk bild av våra beteendetendenser. Vi i traineegruppen fick utvärderas på egenskaper baserat på 12 paradoxer som rör arbetsplatsen. Det var väldigt intressant och gav bättre insikt om oss själva och hur vi kan utvecklas, samt ökade förståelsen om hur vi alla bidrar till gruppen på olika sätt.

Mitt namn är Nanette och jag är anställd på Riksbyggen där jag arbetar som biträdande projektledare inom nyproduktion för bostäder. Jag är för tillfället tillbaka ”hemma” på Riksbyggen mellan breddningsperioder där jag fortsätter den resa jag påbörjade i höstas med att växa in i min roll som projektledare.  Jag har hittills varit involverad i ett flertal bostadsprojekt och därmed fått lära mig mer om vad som är fokus i respektive skede; allt från samordningsmöten i tidiga skeden, byggmöten, lägenhetsbesiktningar till att få hälsa människor välkomna till sina nya hem vid inflyttning.

Som projektledare på Riksbyggen ansvarar du för att ta ett projekt från idé till färdig bostad, med många inblandade både internt och externt genom processen. Med det sagt känns det väldigt motiverande för mig att vara en del av Framtidens samhällsbyggare där jag får unika möjligheter att se på byggprojekt från olika vinklar i branschen och därmed utvecklas i min roll som beställare. Under programmets första breddningsperiod var jag hos Wästbygg ute på ett byggprojekt av hyresrätter i Högsbo. Jag fick bättre förståelse för deras organisation och bland annat rollen som byggföretag, där jag fick följa alla som arbetade med produktionen, framförallt arbetsledarna, i deras dagliga arbete.

Ett halvår av programmet har nu passerat och mycket har hänt. Jag blickar mot våren och ser fram emot ytterligare utveckling av casearbetet och oss som grupp. Vi traineer har nu också börjat kontakta företagen vi ska ut till härnäst under breddningsperiod nummer två. För min del blir det två månader på Trafikkontoret, vilket jag ser fram emot!

Nanette Cronemyr
Bitr. projektledare, Riksbyggen
FS5

Inspirationens resa

Inspirationens resa

 

Fyllda av inspiration och energi lämnade traineegruppen ett soligt Hamburg för att ta sig hem till Göteborg. Årets studieresa är över och alla verkar väldigt nöjda och ivriga att få använda all den inspiration vi fått till casearbetet framöver. Jag som skriver heter Amanda Ekenborn och har min hemarbetsplats på Trafikkontoret där jag arbetar som plansamordnare. Att vara plansamordnare på trafikkontoret innebär att samordna alla de kompetenser och funktioner både inom kontoret men även extern som krävs för att få fungerande trafik en detaljplan. Det är ett komplext jobb och det tar tid att lära sig hur processerna fungerar men det är det som gör det spännande. Vi jobbar med allt från stora detaljplaneprojekt som till exempel Gamlestaden till mindre projekt för enstaka förskolor, boende med särskilt stöd etcetera.

Veckorna innan vi åkte iväg på vår studieresa till Hamburg var det fullt fokus på att planera resan och allt vad den skulle innehålla. Studieresegruppen gjorde ett fantastiskt jobb genom att planera och delegera åt oss andra.  Vi var på några riktigt intressanta studiebesök, åt på trevliga restauranger och kom ett steg längre i vår grupputveckling. Under resan kändes det verkligen som att vi i traineegruppen lärde känna varandra lite bättre och kom lite närmare varandra.  En kväll under resan hade vi ett ”mini-caserace” där idéerna strömmade och vi presenterade sedan detta i ett ”Idéeseminarium-light” för våra processledare.  Vad som presenterades då håller vi hemligt till vårt stora Idéeseminarium den 24 oktober.   

Som traineer har vi fullt upp hela tiden. Efter att nu har varit tillbaka på våra hemarbetsplatser i ungefär fyra veckor och varit på en studieresa är det bara sex veckor kvar tills vi traineer ska ut på vår nästa breddningsperiod, tiden som trainee går fort. För mig blir det PEAB-anläggning, vilket jag ser fram emot oerhört mycket. Att som nyexaminerad få se flera olika delar av samhällbyggnadsbranschen och bygga ett kontaktnät på detta sättet är guld värt. Jag är glad och tacksam att just jag har fått möjligheten att göra detta.

Nu börjar det kännas som vår i luften och så länge jobbar jag på med mina projekt på trafikkontoret och vårt gemensamma case i traineegruppen innan nästa anhalt på resan som Framtiden Samhällsbyggare.

 

 

  

Amanda Ekenborn
FS5

Första breddningen

Första breddningen

Två månader har gått fort och nu är första breddningen över, det har varit en lärorik tid med nya erfarenheter och nya kontakter. Jag som skriver heter Anna Feldt och är anställd på Kretslopp och vatten men har spenderat två månader av breddning på Västfastigheter. De äger och förvaltar hela Västra Götaland regionens sjukhusbyggnader men även andra typer av anläggningar inom regionen. Västfastigheter har många kontor utspridda i regionen, jag har bland annat fått vara på Mölndals sjukhus, Kungälvs sjukhus och Uddevalla sjukhus. Att röra sig i ett så stort område blir en stor kontrast mot att vara fast stationerad på ett kontor i Hjällbo, man får se mycket mer men det tar helt klart tid att lära sig hur man effektivt kommer till jobbet på morgonen.

Den stora insikten jag tar med mig är att trots att skillnaden mellan vad för typ av anläggningar de båda arbetsplatserna jobbar med, fastigheter jämfört med ledningsnät, så finns det stora likheter i hur man arbetar. Man måste veta lite om mycket, många möten och i slutändan handlar det om kommunikation. Det gäller att kommunicera på rätt sätt och vara lyhörd.

Traineearbetet går även det framåt, just nu ligger fokus på planeringen av vår studieresa till Hamburg. Vi åker dit om lite mindre än en månad och det ska bli väldigt spännande, det finns många intressanta områden och projekt som pågår som jag hoppas ska ge oss inspiration till vårt casearbete.

Tack för mig!

Anna Feldt
Kretslopp och vatten
FS5

THE GOLDEN CIRCLE

THE GOLDEN CIRCLE

Hej och välkomna till traineebloggen! Jag heter Hassan Ali och jobbar på Peab Anläggning AB som anläggningsingenjör på ett infrastrukturprojekt där E20 mellan Alingsås och Vårgårda byggs om till motorväg i ny sträckning. Vad gäller min akademiska bakgrund har jag tidigare studerat till byggingenjör på Högskolan i Borås.

Just nu befinner jag mig på min första breddningsperiod, där jag sitter på Kretslopp och vatten inom Göteborgs stad. Kortfattat är Kretslopp och vatten en förvaltning ledd av Kretslopp och vattennämnden i Göteborg Stad. De ansvarar för Göteborgs stads VA- och avfallsfrågor. Under min tid här har jag jobbat på stadsbyggnadsenheten där jag suttit med VA-frågor i detaljplaneprocessen. Jag har även fått gå på möten i olika projekt som ligger i olika faser. Allt från detaljplaneärenden till projektering och utförande. Medan vi i traineegruppen är på vår breddningsperiod har vi även arbetat parallellt med vårt case.

På de senaste utbildningsdagarna jobbade vi med att få fram en målbild för att få en riktning i caset men även för att få en gemensam drivkraft för att nå målet. Vi arbetade intensivt i två dagar med Simon Sineks The Golden Circle, vilket handlar om att först utgå från varför vi gör saker, inte vad vi gör eller hur. Efter flera omformuleringar av målet kunde vi enas om ett gemensamt mål, nämligen människans välmående i den byggda miljön. Efter dessa tuffa dagar ska det nu bli oerhört skönt att jobba vidare med caset.

Jag vill slutligen önska er alla en god fortsättning på det nya året.

 

 

Hassan Ali
Peab Anläggning AB
FS5

En tid för reflektion

En tid för reflektion

Hej bloggläsare!

Först och främst vill jag passa på att önska er ett gott nytt år. För så är det faktiskt, vi har gått in i ett nytt år,  2019. Detta hoppas och tror jag blir ett år som kommer att förändra oss traineer ganska mycket, både personligen och inom våra yrkesroller.

Jag heter Ebba och är anställd på Fastighetskontoret där jag arbetar som biträdande projektledare på avdelningen utveckling mark och byggnader. Vår främsta uppgift är att utveckla och förvalta mark och hus som ingår i kommunens markreserv samt att iordningsställa mark för exploatering genom att antingen riva byggnader eller avverka skog. Rollen som biträdande projektledare innebär att man är delaktig i hela byggprocessen från det att projektet handlas upp till slutbesiktning. Detta tycker jag är både kul och utmanande och jag hoppas på att kunna utvecklas i min roll under mitt år som trainee.

Just nu är vi inne i en period av julledighet och många av rummen på kontoren är tomma. Breddningsperiod ett har kommit halvvägs och jag befinner mig på Riksbyggen och deras avdelning bostad. Här har jag fått skugga de projektledare som jobbar med nyproduktion vilket har varit en del skillnad för mig som i vanliga fall jobbar med ombyggnad. Mina dagar här har hittills bestått av utbildningar, möten, besiktningar, platsbesök på projekt samt har jag varit med och träffat kunder som precis har flyttat in i helt nybyggda bostadsrätter. Det är minsann en häftig känsla att kliva in i en lägenhet som i storts sett bara hantverkare har varit i tidigare. Jag har även fått ett eget uppdrag som har inneburit en hel del informationssökning inom företaget och intervjuer med anställda. Ett uppdrag vars lärdom jag vet att jag också kan ta med mig tillbaka till mitt hemmaföretag. Bilden ovan visar en modell över ett av alla häftiga projekt som Riksbyggen jobbar med här i Göteborg.

Fyra månader av traineeprogrammet har nu gått och att få julledigt och kunna koppla av har varit väldigt skönt. Men det har också varit ett tillfälle för oss att stanna upp och reflektera över det vi går igenom. Att vara trainee är både jätteroligt men också tufft. Att vara ny på jobbet fyra gånger under fjorton månader är rätt påfrestande och därför tycker jag det är viktigt att påminna mig själv om vilken unik möjlighet det är att vara trainee. Genom att byta arbetsplats och lära känna nya personer och företag får vi både en större förståelse för varandra och men framför allt för branschen i helhet. Detta är en upplevelse jag antagligen inte kommer att få igen och därför är jag både glad och stolt över att jag fick möjlighet att göra detta efter min examen.

Ebba Edlund
Fastighetskontoret
FS5