En turbulent verklighet

Jag befinner mig mittemellan två perioder. Det är dags att avsluta på mitt hemföretag och att gå vidare med att bli utlånad till ett annat företag. Mer än något annat vill jag knyta ihop lösa ändar så att jag får en ren start på nästa företag. Men vad händer? Jag blir sjuk! Mitt i allt detta finns utbildningsdagar inbokade, det ska representeras på en arbetsmässa och jag ordnar med ett studiebesök hos Borås Stad i koppling till Casearbetet. Turbulens!

Så här ser vår verklighet ut och det mestadels på ett positivt sätt. Ja, då syftar jag inte på att bli sjuk vid fel tillfälle utan det konstanta jonglerande som är vår vardag. Att vara trainee innebär en unik frihet om man bara tar för sig. Utöver att komma in i det generella arbete man så småningom ska axla, finns utbildningsdagar, case-arbete, CMB-frukostar och luncher som obligatoriska inslag i programmet. Samtidigt känner jag via mitt hemföretag en frihet att gå på alla intressanta mässor och föredrag utöver detta som kan vidga min förståelse och kompetens inom samhällsbyggnadssektorn. Härom veckan var jag på en arkitekturmässa och snart blir det ett seminarium om träbyggnation. Passar det i schemat och är intressant så är jag där! Samtidigt som veckorna aldrig gått så fort som nu.

Mitt namn är Henrik Sonesson och jag har fram tills nyligen haft min vardag som biträdande projektledare på mitt hemföretag Riksbyggen. Jag har min bakgrund i Väg- och Vattenbyggnad på Chalmers där jag sedan fortsatte på en mjukare bana inom en projektledningsmaster. Jag kommer från en utbildning där man fostrar ett förakt mot arkitekter och där man än idag så vitt jag vet jobbar med noll utbyte, arkitekt- och ingenjörsutbildningarna. Jag har alltid tyckt det varit konstigt när verkligheten är den att vi är högst beroende av varandra i arbetslivet.

Idag befinner jag mig på min kontorsplats på White Arkitekter. Detta fångar konkret vitsen med Framtidens Samhällsbyggare. Jag har nu chansen att inte bara lära mig ritprogram av olika slag, utan jag får hela tiden en ökad förståelse för arkitekters vardag och arbetssätt. Arkitekter är konsulter och att jobba med många olika konsulter är vardag på Riksbyggen. Skillnaden nu är att jag sitter på andra sidan bordet och där är verkligheten annorlunda. Tic, tac, tic, tac.

Men hur gick det då med sjukan och allt? Hur gick det med studiebesöket i Borås? Vi spenderade först en förmiddag på Stadshuset, där flertalet personer från Borås Stad höll olika dragningar inför hela traineegänget. Med inslag av historia, nutida och framtida Borås har vi nu ännu stadigare fötter att stå på i vårt case. Eftermiddagen spenderades sedan med en stadsvandring för att få en känsla för staden som omfattas av vårt case. Kort och gott fick vi ännu en pusselbit i det stora hela. Men nu så sitter jag här vid mitt skrivbord med ett avklarat studiebesök i Borås, en förkylning mindre, en ny organisation att utforska och jag tror nog att den där nya traineen på Riksbyggen åtminstonne fick en ren arbetsplats med ett litet välkomstpaket på bordet på sin första dag. Så jag antar att det löste sig hyffsat.

Slutligen kommer en förklaring till bilden: Den är tagen under stadsvandringen i Borås och fångar ett klotter på en av riksväg 40:s viadukter. Riksväg 40 går rakt igenom Borås och delar i mångt och mycket staden med dess barriäreffekt. Planläggningen av den fordrar en ursäkt.

Ha de gött!

Henrik Sonesson
Biträdande projektledare, Riksbyggen, Trainee, White Arkitekter

Förväntningarnas tid

Förväntningarnas tid

Har ni sett ut över byggnationerna vid Götaälvbron och tänkt ”Undrar vad de ska
bygga där?” Jag har. Flertalet gånger har spårvagnssamtalen handlat om vad
som kommer ske där vid brofästet.

Nu vet jag att 14 traineer från Framtidens Samhällsbyggare har fått detta område
som sitt Case, sitt samhällsbyggarprojekt att arbeta med under ett år. Här ska det
bli multifunktionella fastigheter för en levande stadsdel som är till för alla.

Förväntningarna är höga när Vasakronan presenterar uppdraget för oss. Vad ska
vi göra? Hur ska vi göra det? Idéerna ploppar upp och om ett år ska vi presentera
vårt resultat på ett Idéseminarium. Vi har just tagit emot ett spännande uppdrag.
Den här stadsdelen ska bli levande och vi ska bidra till det!

 

Jag som skriver heter Jonna Olsson, är från Hälsingland med bakgrund inom
handel och nyexaminerad energisystemingenjör. Jag är anställd som Teknisk
förvaltare inom VVS hos Västfastigheter och har fått en plats som trainee i 5e
omgången av Framtidens Samhällsbyggare.

Att söka till Framtidens Samhällsbyggare kändes självklart. Konceptet att få byta
arbetsplatser med varandra för att få ett branschöverskridande helhetsperspektiv
lockade mig. Möjligheten att bygga nätverk, förstå politikens och näringslivets
samverkan lockade. Framförallt lockade det att få medverka i ett
stadsplaneringsprojekt.

När vi lämnar Vasakronan är vi fyllda av ännu mer förväntan och iver. Vi är i startgroparna
men har redan hunnit med mycket. Utbildningsdagar. Internat där vi vänt ut och
in på oss själva, lyssnat, jobbat med grupputveckling, testat flera
kommunikationsverktyg och verkligen lärt känna varandra. Det är en härlig start
på en spännande fortsättning.

Jag slås av att detta är en vänlig grupp med höga ambitioner. Vi månar om
varandra och det känns tryggt och givande.

Numer när jag åker spårvagnen över Götaälvbron och spanar ut över
byggnationerna tänker jag ”Det här är vårt Case.” Detta är så häftigt.

Jonna Olsson
Teknisk förvaltare VVS, Västfastigheter
Omgång: