Första breddningsperioden

 

Hej på er,

Jag heter Darko Asanovic och är anställd på Peab Anläggning AB som anläggningsingenjör. Jag har tidigare studerat på Jönköpings Tekniska Högskola där jag läst byggnadsteknik med inriktning mot väg- och vattenbyggnad. Efter min kandidatexamen sökte jag mig vidare till Chalmers för en masterexamen inom infrastruktur och miljö.

Just nu befinner jag mig på min första breddningsperiod, där jag sitter på Lerums kommun (bygglovsenheten). Under min första månad har jag fått en bred inblick i hur arbetet på en kommun ser ut. Hittills har jag varit med ute på platsbesök, utbildningsdagar, suttit med i flera intressanta möten, varav ett av miljöbyggnadsnämndens möten där Lerums lokala politiker deltog vilket jag själv fann extra spännande. Framöver ska jag få fortsätta ta del av andra enheters arbete på kommunen, träffa en erfaren politiker och påbörja min tilldelade uppgift att sammanställa min syn på kommunens arbete och vad som skulle kunna förbättras.

Samtidigt som breddningsperioden nått halvvägs arbetar vi i traineegruppen parallellt med vårt case. Själv är jag en av medlemmarna i vår resegrupp där vi arbetar för fullt med att få till en studieresa. Från våra gemensamma utbildningsdagar har vi även fått ta del av våra resultat från IPU-analyserna som nämnts i tidigare blogginlägg av mina kollegor. I dessa analyser har vi alla fått ta del av våra beteenden och drivkrafter, nu ser jag fram emot den fortsatta uppföljningen på de kommande utbildningsdagarna.

Att få vara med som trainee i framtidens samhällsbyggare känns verkligen som en fantastisk möjlighet. Som trainee får man en inblick i flera delar av samhällsbyggandet på en väldigt kort tid. Man träffar många yrkesverksamma inom branschen och breddar sitt nätverk något oerhört. Jag är övertygad om att detta kommer vara till en stor fördel i framtiden både för mig, framtida kollegor och branschen.

Slutligen vill jag önska er alla en god fortsättning på det nya året.

Med vänliga hälsningar

Darko Asanovic

Full fart mot första breddningen

Full fart mot första breddningen

De första tre månaderna av traineeprogrammet har gått i en rasande takt. Case-arbete har varvats med lunchseminarier och utbildningsdagar samtidigt som jag har börjat komma in i min nya yrkesroll och kommit till rätta på min nya arbetsplats. Det är med blandade känslor jag nu lämnar min tjänst på mitt hemmaföretag för att ge mig ut på första breddningsperioden.

Mitt namn är Sofia Söderlund och jag arbetar som biträdande projektledare på Tekniska förvaltningen i Mölndals stad. Efter de första tre månaderna i Mölndal kan jag inte säga annat än att jag trivs väldigt bra. Jag har blivit väl omhändertagen och har tillsammans med min chef tagit fram ett lämpligt upplägg för min traineeperiod. Mina arbetsuppgifter består av att bistå de andra projektledarna i deras arbete, jag är till exempel involverad i Forsåker-projektet och ombyggnationen av Mölndals innerstad. Utöver detta driver jag ett par egna projekt, som att bygga cykeltak på Mölndals bro och tillgänglighetsanpassa tre busshållplatser.  Jag sitter även med som projektledare i en ny detaljplan där jag säkerställer att Tekniska förvaltningens intresseområden blir tillgodosedda i planen, som till exempel möjligheten till kommunalt VA, säkra trafiklösningar och utrymme för renhållning. Som ni märker är det en bred roll med många olika typer av arbetsuppgifter.

Nu har jag precis avslutat första veckan av min breddningsperiod på Trafikkontoret i Göteborgs stad. Det har varit en intensiv vecka med många nya intryck och många nya kollegor att lära känna. Jag ser framemot att lära mig mer om hur en större kommun arbetar och få nya erfarenheter som jag kan dela med mig av till mina kollegor i Mölndal.

Något som jag har insett nu är att rollen som projektledare handlar om att kunna lite om allt och ha ett helhetsperspektiv. Att delta i traineeprogrammet är en utmärkt möjlighet att få se branschen från olika perspektiv, få en helhetssyn och ett försprång in i arbetslivet. Jag har en bakgrund som byggingenjör med inriktning mot arkitektur från Lunds tekniska högskola, därefter läste jag en master inom hållbar stadsutveckling på SLU i Alnarp. När jag gick i skolan var min plan att arbeta inom husbyggnad. Idag arbetar jag mestadels med VA och trafikfrågor, vilket inte tidigare fanns i mina tankegångar. Att arbeta inom samhällsbyggnad är otroligt spännande och det finns många vägar att gå. Om du är nyfiken på traineeprogrammet tveka inte på att söka till nästa omgång! Det spelar ingen roll om du har läst en treårig eller femårig utbildning eller om du har tidigare arbetslivserfarenhet inom branschen. Det viktigaste är att du brinner för samhällsbyggnad.

 

 

Sofia Söderlund
Bitr. projektledare, Mölndals stad
FS5