Skilda världar

Vanligtvis hör jag hemma på Göteborgs stads fastighetskontor där jag arbetar med planering och utveckling på strategiska avdelningen. Men sedan drygt en månad tillbaka befinner jag mig på Peab anläggning på bygget av en vätgasanläggning på Preems raffinaderi i Torslanda, eller raffet som det också kallas. Fastighetskontorets charmiga sekelskiftesbyggnad är utbytt mot byggbodar och min vanliga klädsel i kjol har fått byttas ut mot flamskyddssäkra varselkläder. Normala kontorstider med otaliga möten har förbytts till fyradagars-vecka med långa arbetsdagar och ett evigt springande mellan kontor och byggarbetsplats. Och leran! Den blöta leran som kletar sig fast på kläderna och som inte går att få bort förens den torkat. Då spricker de steltorkade klädesplaggen och ett fint damm sprider sig i rummet och lägger sig som ett grått täcke över allt i dess närhet.

Jag är utbildad arkitekt vid Lunds tekniska högskola och är tränad för att arbeta i tidiga skeden av byggprocess. Många av de projekt som jag är en del av på fastighetskontoret kommer inte generera någon byggnation förrän om ca 10 år och inte sällan är projekten något abstrakta. Det är en stor skillnad mot det projekt jag nu befinner mig på, där vi bygger här och nu. Det är en kick att se projektet rent fysiskt växa fram ur leran. Det konkreta i att det som diskuterats ena dagen byggs nästa dag. Och till skillnad från fastighetskontoret där det vanligtvis finns flera olika ärenden på ens bord, så finns här bara ett, vilket gör att man fokusera totalt på en sak. Det är som om allt annat förvinner, det skapas en egen värld.

Jag har börjat se ett mönster här på raffet, dramaturgin i de dagliga skeendena. Likheterna med de såpoperor som förr var så vanligt förekommande, är slående. Med den stora skillnaden att intrigerna inte kretsar kring kärlek, onda tvilling eller minnesförluster, utan kring vatten, lera, betong och nya ritningar. Varje dag dyker nya ”plot twists” upp. Inte sällan uppstår en ”cliffhanger” där jag på kvällen funderade över; Hur ska det gå nästa dag? Som tur är mina kollegor på raffet väl rustade att möta de hinder som ställs i deras väg och de låter inte dem bli mycket mer än farthinder. Det är just denna uthållighet  och handlingskraft som har imponerat mest på mig under min tid på raffet.

Skillnaderna mellan de två arbetsplatserna är många, men så också likheterna. Samma driv och entusiasm för projekten som jag sett dagligen på fastighetskontoret, finns närvarande här på raffet. Tålamodet att förklara och inkludera den som är ny. Och kanske den starkaste likheten, strävan efter att göra ett bra jobb.

När jag kommer tillbaka till fastighetskontoret i slutet av januari så har jag inte enbart med mig minnen från två roliga månader från en annan verklighet, jag har också med mig en ny pusselbit till min förståelse för hur byggbranschen fungerar. Förhoppningsvis gör denna erfarenhet mig bättre i min yrkesroll.

Emma Larsson
Göteborgs stad fastighetskontoret, strategiska avdelningen – planering och utveckling // Peab anläggning

Full fart mot första breddningen

Full fart mot första breddningen

De första tre månaderna av traineeprogrammet har gått i en rasande takt. Case-arbete har varvats med lunchseminarier och utbildningsdagar samtidigt som jag har börjat komma in i min nya yrkesroll och kommit till rätta på min nya arbetsplats. Det är med blandade känslor jag nu lämnar min tjänst på mitt hemmaföretag för att ge mig ut på första breddningsperioden.

Mitt namn är Sofia Söderlund och jag arbetar som biträdande projektledare på Tekniska förvaltningen i Mölndals stad. Efter de första tre månaderna i Mölndal kan jag inte säga annat än att jag trivs väldigt bra. Jag har blivit väl omhändertagen och har tillsammans med min chef tagit fram ett lämpligt upplägg för min traineeperiod. Mina arbetsuppgifter består av att bistå de andra projektledarna i deras arbete, jag är till exempel involverad i Forsåker-projektet och ombyggnationen av Mölndals innerstad. Utöver detta driver jag ett par egna projekt, som att bygga cykeltak på Mölndals bro och tillgänglighetsanpassa tre busshållplatser.  Jag sitter även med som projektledare i en ny detaljplan där jag säkerställer att Tekniska förvaltningens intresseområden blir tillgodosedda i planen, som till exempel möjligheten till kommunalt VA, säkra trafiklösningar och utrymme för renhållning. Som ni märker är det en bred roll med många olika typer av arbetsuppgifter.

Nu har jag precis avslutat första veckan av min breddningsperiod på Trafikkontoret i Göteborgs stad. Det har varit en intensiv vecka med många nya intryck och många nya kollegor att lära känna. Jag ser framemot att lära mig mer om hur en större kommun arbetar och få nya erfarenheter som jag kan dela med mig av till mina kollegor i Mölndal.

Något som jag har insett nu är att rollen som projektledare handlar om att kunna lite om allt och ha ett helhetsperspektiv. Att delta i traineeprogrammet är en utmärkt möjlighet att få se branschen från olika perspektiv, få en helhetssyn och ett försprång in i arbetslivet. Jag har en bakgrund som byggingenjör med inriktning mot arkitektur från Lunds tekniska högskola, därefter läste jag en master inom hållbar stadsutveckling på SLU i Alnarp. När jag gick i skolan var min plan att arbeta inom husbyggnad. Idag arbetar jag mestadels med VA och trafikfrågor, vilket inte tidigare fanns i mina tankegångar. Att arbeta inom samhällsbyggnad är otroligt spännande och det finns många vägar att gå. Om du är nyfiken på traineeprogrammet tveka inte på att söka till nästa omgång! Det spelar ingen roll om du har läst en treårig eller femårig utbildning eller om du har tidigare arbetslivserfarenhet inom branschen. Det viktigaste är att du brinner för samhällsbyggnad.

 

 

Sofia Söderlund
Bitr. projektledare, Mölndals stad
FS5