Snart första breddningsperioden!

Nu är det knappt 11 månader kvar till vår presentation av Caset! Men innan dess så ska vi hinna med tre breddningsplatser (jobba på tre olika företag), studieresa, CMB luncher, utbildningsdagar och i allt detta jobba i våra hemföretag samt arbeta med Caset så klart.

Vem är jag då? Göteborgstjejen som flyttade till Växjö för att studera till Byggnadsutformare på Linnéuniversitetet, en blandning av arkitektur och ingenjör. Ett spännande program som lyfter fram dem olika delarna i byggbranschen. Allt ifrån byggprocessen, CAD, samt projektering och allt där i mellan. Efter min examen tog jag mitt pack och flyttade till USA, där jag fortsatte mina studier som utbytesstudent.

Men från New York till Lerums kommun, där jag idag arbetar som Bygglovsingenjör på Bygglovsenheten. Min vardag är inte den andra lik! Ena dagen sitter jag med ärenden för att i nästa timme åka ut på platsbesök med kollegorna. Det kan låta intensivt, men det är just det jag finner givande, att få kunna ha en variation på min arbetsplats.

Jag är tacksam som har fått chansen att påbörja min karriär genom att få vara en del av traineeprogrammet. Innan jag sökte tog jag reda på ganska mycket om vad programmet innebär och vad det skulle innebära för just mig. Och jag ångrar inte en sekund att jag sökte in. För här står jag, tillsammans med 15 andra traineer som jag har kommit nära på kort tid. Och alla är vi olika men jag vet också att våra olikheter kommer vara vår bästa framgång.

I detta blogginlägg ska jag försöka sammanfatta dessa två veckor som har varit och försöka ta vid efter min vän, Linus inlägg som jag förövrigt håller med om gällande FS3:s idéseminarium - vi har stora skor att fylla!

Som jag nämnde i början av inlägget, så får vi traineer chansen att önska tre företag som vi vill bredda oss inom. Detta innebär att vi får variera vår arbetsplats och jobba på ett annat företag under två månader. Och nu är det en vecka kvar tills första breddning börjar. Första perioden kommer jag vara på PEAB anläggning och arbeta med projektet – Kvarteret Lyckholms. Det ska bli spännande att få byta kontorsjobbet till lite mer tuffare jobb ute på anläggningen. Men också se hur kommunen vs. Entreprenad sida jobbar. (se bild 1)  

En av de saker jag uppskattar med traineeutbildningen är alla utbildningar vi får. I förra veckans utbildning t.ex. hade vi fokus på Feedback samt IPU-profilanalys. Och denna vecka fick vi reda på vilken ”färg” vi tillhör (röd, blå, gul, grön). I gruppen kan jag redan nu se lite olika färgskiftningar. Den här typen av analys bidrar till en ökad förståelse och bättre sammarbete mellan oss i gruppen. Det ska bli spännande när allas resultat sammanställs och vi kan se hur färgen är fördelat i gruppen. Utmaningen är att inte dela med sig av sin färg för sina kollegor än, utan vid ett senare tillfälle gissa vilken färg kollegorna har. (se bild 2)

Med risk för att avslöja min färg än – så kan jag väl säga: Knowledge speaks, but wisdom listens by Jimi Hendrix.

Men! Just nu ligger vårt fokus på att få gjort så mycket som möjligt med Caset innan vi går på julledighet. Och som min vän Lina, beskrev i första blogg inlägget så handlar Caset om höghastighetspåret mellan Göteborg och Borås. Vi har alltså fått i uppdrag av Trafikverket att ta fram förslag på en ny station i Borås stad - som också kan tillämpas på andra ställen i landet. Tanken är att detta ska bli verkligt förhoppningsvist om 30år - ja då är jag gammal haha. Men vilken känsla och vilken dröm att få kunna stiga på tåget med en kaffe i handen och kolla ut och veta att jag och min trainee kollegor varit med och tagit fram denna lösning. Det är Goals! (se bild 3)

Vi är morgondagens samhällsbyggare!

 

Elaf Ahmad
Bygglovsingenjör, Lerums Kommun

Förväntningarnas tid

Förväntningarnas tid

Har ni sett ut över byggnationerna vid Götaälvbron och tänkt ”Undrar vad de ska
bygga där?” Jag har. Flertalet gånger har spårvagnssamtalen handlat om vad
som kommer ske där vid brofästet.

Nu vet jag att 14 traineer från Framtidens Samhällsbyggare har fått detta område
som sitt Case, sitt samhällsbyggarprojekt att arbeta med under ett år. Här ska det
bli multifunktionella fastigheter för en levande stadsdel som är till för alla.

Förväntningarna är höga när Vasakronan presenterar uppdraget för oss. Vad ska
vi göra? Hur ska vi göra det? Idéerna ploppar upp och om ett år ska vi presentera
vårt resultat på ett Idéseminarium. Vi har just tagit emot ett spännande uppdrag.
Den här stadsdelen ska bli levande och vi ska bidra till det!

 

Jag som skriver heter Jonna Olsson, är från Hälsingland med bakgrund inom
handel och nyexaminerad energisystemingenjör. Jag är anställd som Teknisk
förvaltare inom VVS hos Västfastigheter och har fått en plats som trainee i 5e
omgången av Framtidens Samhällsbyggare.

Att söka till Framtidens Samhällsbyggare kändes självklart. Konceptet att få byta
arbetsplatser med varandra för att få ett branschöverskridande helhetsperspektiv
lockade mig. Möjligheten att bygga nätverk, förstå politikens och näringslivets
samverkan lockade. Framförallt lockade det att få medverka i ett
stadsplaneringsprojekt.

När vi lämnar Vasakronan är vi fyllda av ännu mer förväntan och iver. Vi är i startgroparna
men har redan hunnit med mycket. Utbildningsdagar. Internat där vi vänt ut och
in på oss själva, lyssnat, jobbat med grupputveckling, testat flera
kommunikationsverktyg och verkligen lärt känna varandra. Det är en härlig start
på en spännande fortsättning.

Jag slås av att detta är en vänlig grupp med höga ambitioner. Vi månar om
varandra och det känns tryggt och givande.

Numer när jag åker spårvagnen över Götaälvbron och spanar ut över
byggnationerna tänker jag ”Det här är vårt Case.” Detta är så häftigt.

Jonna Olsson
Teknisk förvaltare VVS, Västfastigheter
Omgång: