Studiebesök ProRail

Under fjärde omgången av Framtidens Samhällsbyggare fick vi traineer kontakt med ProRail som ställde upp att visa oss runt i Nederländerna. ProRail bygger och underhåller det nationella järnvägsnätet i  Nederländerna. Syftet med vårt besök var att se hur stationsområden i Nederländerna var utformade och vilka åtgärder som krävs för god stadsutveckling.

Den 15 mars besökte ProRails traineer Göteborg och Framtidens samhällsbyggare omgång fyra. Syftet med deras besök var att få en inblick i hur vi arbetar med mobilitet i vår region. ProRail har som mål att öka kapaciteten och punktligheten de kommande åren. Fram till 2040 behöver ProRail rusta upp järnvägsnätet för att klara av resenärsökning på 25-35%.

Väl på plats började vi dagen med att besöka Trafikverkets projekt Marieholmsförbindelsen. Marieholmsförbindelsen består av Södra Marieholmsbron, en ny järnvägsbro över Göta älv, och Marieholmstunneln, en ny vägtunnel under älven. I anslutning till tunneln byggs två nya trafikplatser i flera plan. Marieholmsförbindelsen ska förbättra kommunikationerna och minska sårbarheten i trafiksystemet mellan Göteborgs hamn och industrierna på Hisingen och centrala delar av Göteborg.

Efter besöket hos Trafikverket tog vi oss vidare till Riksbyggen som bjöd på fika. Därefter hölls presentationer kring syftet och målet med traineeprogrammet Framtidens Samhällsbyggare samt resultatet från vårt casearbete. ProRail presenterade sin organisation, syftet med deras besök och vilka utmaningar de står inför de kommande åren. Sist ut höll Leif Magnussons ett föredrag om infrastruktur, trafik och kollektivtrafikfrågor. Leif arbetar på Västra Götalandsregionen med miljö- och klimatstrategier.

Sista studiebesöket hölls uppe på våning 2026 där vi fick ta del av en lärorik presentation, en spännande utställning och en fantastisk utsikt över utvecklingen av Göteborgs Stad. Följande projekt presenterades Hisingsbron, Västlänken och Stadslinbanan. Dagen avslutades med en after work på Yaki-Da. Vi vill passa på och tacka som hjälpte till och tog emot ProRail och deras traineer.

 

FS4

Över tusen ansökningar till Framtidens Samhällsbyggare 7

Över tusen ansökningar till Framtidens Samhällsbyggare 7

I mars stängde ansökan till programomgång 7 i Framtidens Samhällsbyggare. Jämfört med tidigare år blev det högre tryck på de utannonserade tjänsterna. Under mars kom över tusen ansökningar in till Framtidens Samhällsbyggare. Vilket är ett tecken på att samhällsbyggnadsbranschen är fortsatt attraktiv för unga påväg ut i arbetslivet.

- Det märks att Framtidens Samhällsbyggare har etablerats, framförallt regionalt där många företag, organisationer och studenter har bra koll på traineeprogrammet. Detta år har vi försökt marknadsföra programmet ännu mer nationellt för att nå ut till studenter på fler högskolor och universitet i landet. Några av våra nuvarande traineer tog dessutom själva initiativet att resa till Lund och marknadsföra programmet där! Säger Helene Stensson, projektledare för Framtidens Samhällsbyggare.

Deltagande företag och organisationer är Akademiska Hus, Bengt Dahlgren, Castellum, Egnahemsbolaget, Flodéns, Framtiden Byggutveckling, Göteborgs Stad Kretslopp och Vatten, Göteborgs Stad Trafikkontoret, Mölndals Stad och Peab Anläggning.

Framtidens Samhällsbyggare 7 drar igång i september.

FS6